ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΑ: α) Γίγαντες και νάνοι β) Ορίτζιναλ Κυπραίος γ) Σαμ Πέκινπα και Ιούδας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΑ:
α) Γίγαντες και νάνοι (6 Δεκεμβρίου 2012)
β) Ορίτζιναλ Κυπραίος (16 Απριλίου 2014)
γ) Σαμ Πέκινπα και Ιούδας (13 Μαΐου 2014)

6 Δεκεμβρίου 2012. ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑΝΟΙ
Πριν από 100 χρόνια ακριβώς, σκοτώθηκε στο Μπιζάνι ο δήμαρχος Λεμεσού Χριστόδουλος Σώζος. Στις 6 Δεκεμβρίου 1912. Ήταν 40 χρονών, εθελοντής στον Βαλκανικό πόλεμο. Γόνος μεγάλης αστικής οικογένειας με προγόνους αγωνιστές-πολεμιστές (ο παππούς του, το 1828, πολέμησε με τον Φαβιέρο για την απελευθέρωση της Ακρόπολης των Αθηνών, ο πατέρας του πολέμησε στην επανάσταση της Κρήτης, το 1866). Κι αυτός, όντας δήμαρχος Λεμεσού, αποφασίζει να φύγει για την Ελλάδα εθελοντής, αφήνοντας την οικογένειά του. Σε φίλο του, που το μαθαίνει και προσπαθεί να τον μεταπείσει, επιχειρηματολογώντας ότι τον χρειάζεται ο τόπος γιατί είναι λαϊκός ηγέτης, του λέει: «Πραγματικοί ηγέται δεν είναι εκείνοι που μονάχα υποκινούν τον λαόν αλλά εκείνοι που προκινδυνεύουν μαζί του».
.Και στη γυναίκα του, αναχωρώντας κρυφά, της αφήνει ένα γράμμα: “Όταν θα λάβης την παρούσαν μου, θα είμαι μακράν σου και μακράν του υιού μου διά την υπηρεσίαν της πατρίδος. Ημείς έχομεν καθήκοντα τα οποία ουδεμία δύναμις, ουδέν φίλτρον πρέπει να εμποδίση από του να ενασκώνται. Αν είμεθα ηγέται των υποδούλων λαών, οφείλομεν διά του παραδείγματός μας και της θυσίας μας να τους παιδαγωγώμεν.

Η αναχώρησή του προκαλεί συγκίνηση, είναι δήμαρχος Λεμεσού και πάει εθελοντής, απλός στρατιώτης στο μέτωπο. Στην Αθήνα τον υποδέχονται, όμως αρνείται την πρόταση του Βενιζέλου να παραμείνει σε επιτελική θέση στα μετόπισθεν, φεύγει για τον πόλεμο. Έπεσε στο Μπιζάνι πολεμώντας ηρωικά.
Ο νυν δήμαρχος Λεμεσού είναι ο Α. Χρίστου, γνωστός νεοκύπριος και ιδεοληπτικός, την ιδεοληψία του ξέρει πότε να την εγκαταλείψει: για λόγους καιροσκοπικούς. Για τον νυν δήμαρχο Λεμεσού, ο Χρ. Ζαχαράκης, στο βιβλίο του Άκρως απόρρητο ειδικού χειρισμού, γράφει (σελ. 343) και τα ακόλουθα:
«Ο Α. Χρήστου, μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και υιός ακελικού βουλευτού, μου ανέφερε τα εξής χαριτωμένα, στις 10 Απριλίου:
Ο ισχυρισμός για ύπαρξη Ελληνισμού στην Κύπρο συνιστά εσφαλμένη και αναληθή θέση!
Η χρήση της ελληνικής γλώσσας από τους Ε/κυπρίους αποτελεί συμπτωματικό γεγονός γιατί αυτή επεβλήθη από μερικές εκατοντάδες Έλληνες, όταν στην Κύπρο ζούσε γηγενής πληθυσμός 500.000 ατόμων, επί των οποίων θα μπορούσαν να έχουν υπερισχύσει οι Αιγύπτιοι ή οι Φοίνικες.»
Ο Α. Χρίστου αργότερα εξελέγη Δήμαρχος Λεμεσού, στη θέση που κόσμησε ο Χριστόδουλος Σώζος. 1912-2012. Από τον Σώζο στον Χρίστου μια καθοδική πορεία. Γίγαντες και νάνοι, ιστορία και πορδές, από τον άνθρωπο της θυσίας, των έργων και της πράξης στούς ιδεοληπτικούς τενεκέδες.

.
16 Απριλίου 2014
Ορίτζιναλ Κυπραίος

Δυο επιλογές που πάλευαν βιαίως
η πρόταση, λοιπόν, δεν ήταν νέα
η πρώτη: οδός Ζήνωνος Κιτιέως
η δεύτερη: Ζήνωνα Κιτιέα.
-Εν λάθος οι επιλογές τζι οι δκυο της:
Ζηνωνής Τζιιδκιώτης.

.
13 Μαΐου 2014. ΣΑΜ ΠΕΚΙΝΠΑ ΚΑΙ ΙΟΥΔΑΣ
Ευτυχώς που ο Σαμ Πέκινπα δεν διαβάζει προοδευτικούς Έλληνες αρθρογράφους, μάλλον δεν διάβαζε όσο ζούσε. Έτσι, όταν μια πολιτική οργάνωση χαρακτήρισε κάποιον ως Ιούδα, επειδή εγκατέλειψε τον χώρο της και όδευσε αλλού, ξεσπάθωσαν οι Έλληνες προοδευτικώνυμοι γιατί τον χαρακτήρισαν Ιούδα και όχι Εφιάλτη ή Πηλιογούση. Μα φυσικά τον είπαν Ιούδα, επιχειρηματολογούσαν οι προοδευτικώνυμοι, γιατί θεωρούν ότι αυτό το πρόσωπο έχει διπλή αρνητική ιδιότητα: Και προδότης και Εβραίος.
Δύο μικρές σημειώσεις. Εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια, τόσο στη λόγια όσο και στη λαϊκή παράδοση και συνείδηση έχει χαραχτεί βαθύτατα το θέμα: προδοσία του Ιούδα, φιλί του Ιούδα, τα τριά[κο]ντα αργύρια του Ιούδα. Θα ακυρώσουμε το Ευαγγέλιο και μια παράδοση δύο χιλιάδων χρόνων από τον φόβο που προκαλούν οι τα φαιά φορούντες του politically correct, δηλαδή του σύγχρονου πουριτανισμού και καθωσπρεπισμού; Δεύτερο, ο Εφιάλτης και ο Πηλιογούσης ήσαν πρόσωπα της ελληνικής ιστορίας. Θα υπάρχει, λοιπόν, κι ένας ρατσιστικός προσανατολισμός στις απορριπτικές και κακέμφατες ερμηνείες μας, δηλαδή θα επιτρέπεται η απόδοσή τους αν σχετίζονται με Έλληνες όχι, όμως, με Εβραίους; Εν τω μεταξύ είδατε πουθενά, σε οποιαδήπτε άλλη χώρα του κόσμου, όταν, λόγω γνώσης της ελληνική Ιστορία,   κατηγορούν έναν που πρόδωσε ότι  είναι Εφιάλτης, να ξεσηκώνεται κανένας γιατί αυτό θίγει τους Έλληνες; Μόνο τα ευπειθή ελληνικά παπαγαλάκια της νέας τάξης είναι τόσο υπάκουα, που ξεσηκώνονται γιατί κάποιον που πρόδωσε τον αποκαλούν Ιούδα
Όλα αυτά εξηγούν γιατί παράγεται τόση ανάλατη λογοτεχνία στην Ελλάδα. Δηλαδή, αυτό: μη, γιατί είναι συντηρητικό, το άλλο: όχι, γιατί αναπαράγει εθνικισμούς, είναι ομοφοβικό, μεγαλοϊδεάτικο, αντιφεμινιστικό κ.λπ. κ.λπ., έτσι στο τέλος φτάσαμε στον λογοτεχνικό χυλό.
Στο αριστούργημα του Πέκινπα, Αγρια συμμορία, ο Θόρντον θα αποδεχτεί να αναλάβει το έργο του κυνηγητού του πρώην φίλου του Πάικ και της συμμορίας του. Ο αδίστακτος εκπρόσωπος της Εταιρείας Σιδηροδρόμων θα πει με σαρκασμό και σαδισμό στον Θόρντον: Είσαι ο Ιούδας μου.(1) Οι προοδευτικώνυμοι που, είμαι σίγουρος, είδαν το έργο του Πέκινπα δεν τολμούν να κρίνουν με τα ίδια επιχειρήματα τη χρήση του όρου Ιούδας στο έργο Άγρια συμμορία. Εδώ είναι Πέκινπα, δεν είναι παίξε γέλασε.

Σημείωση (1): Το λέει με χειρότερο τρόπο «είσαι η δικιά μου γίδα του Ιούδα» [= You are my Judas goat]. Η γίδα του Ιούδα χρησιμοποιούταν για να παραπλανά τα κοπάδια των προβάτων που προορίζονταν για τη σφαγή. Ήταν εκπαιδευμένη γι’ αυτό, την έβαζαν μπροστά, το κοπάδι την ακολουθούσε και τα πρόβατα έφταναν, χωρίς φασαρίες, φωνές και τρεχάματα, στον τόπο της σφαγής τους.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: