ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΙΩΤΕΣ

1.       Στο ιστολόγιο του Σ. Παύλου, στις 9 Μαρτίου 2014, αναρτήθηκε το ακόλουθο κείμενο:

Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΦΤΑΙΕΙ

Ή

με τον τρόπο του Μπέρτολτ Μπρεχτ

(ανοιχτή επιστολή προς την κα Σούλα Χατζηκυριάκου)

Αγαπητή κα Χατζηκυριάκου

Βρέθηκα σε μια παρέα που μιλούσε εντόνως κατά της εκπομπής σας, για τα γεγονότα της Πάφου του 1964, η οποία μεταδόθηκε από το κρατικό Ρ.Ι.Κ. Έλεγαν πολλά και διάφορα, ένας μάλιστα υποστήριξε ότι η εκπομπή σας απευθυνόταν σε πολίτες με μυαλό αμοιβάδας, εγώ όμως που κατάλαβα το βάθος των προβληματισμών σας και τον ρηξικέλευθο τρόπο που αντιμετωπίζετε το Κυπριακό, σας υπερασπίστηκα με σθένος και διαπρυσίως.

-Είναι ένα βασικό βήμα για την αναζήτηση της αλήθειας, είπα. Και μέσα στο πνεύμα της εκπομπής σας, γεμάτος ενοχές, τους αποκάλυψα και τον ρόλο της γιαγιάς μου για την καταστροφή της Κύπρου.

Η γιαγιά μου, που έμενε στην Πάφο, έκανε κάτι υπέροχες ελιωτές, μοσχομύριζε η γειτονιά, κάθε μήνα, μόλις τις έβγαζε από τον φούρνο της αυλής της. Και δεν έπαιρνε και μια να την προσφέρει στην Τουρκοκύπρια γειτόνισσα της. Ε! δεν ήταν σωστό αυτό, πικραινόταν η γειτόνισσα, με τη στάση της η γιαγιά μου βοηθούσε  να αυξάνεται η δυσφορία των Τουρκοκυπρίων, έτσι ήλθε στο τέλος η Τουρκία και εισέβαλε στην Κύπρο. Για δέκα ελιωτές, που θα χάριζε πότε πότε στη γειτόνισσά της, χάσαμε τη μισή Κύπρο. Η γιαγιά μου φταίει και οι ελιωτές της, τους εξήγησα.

2.      Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ κου Β. ΠΤΩΧΟΠΟΥΛΟΥ

 

Πλην, ο κ. Βάσος Πτωχόπουλος, στο ιστολόγιό του, με κείμενο που αναρτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2014, με τίτλο: Η γιαγιά του η καλή, απάντησε ως εξής:

Λένε οι Γερμανοί πως ο καθένας έχει τη γιαγιά που του αξίζει και μάλλον έχουν δίκαιο. Διάβασα κι εγώ το κείμενο του Σάββα Παύλου στο ιστολόγιό του (savvaspavlou.wordpress.com) και πραγματικά έφριξα με τα κατορθώματα της γιαγιάς του, αλλά και με τον ελαφρύ τρόπο με τον οποίον αντιμετώπισε το όλο θέμα ο κατά τα άλλα συμπαθής γραφιάς. Τη νύφη της «ππιντοσύνης» της γιαγιάς του δεν την πλήρωσε ούτε η Πάφος ούτε φυσικά η γενέτειρά του, η Κοκκινοτριμιθιά. Τη νύφη της κατοχής την πληρώσαμε εμείς οι πρόσφυγες της Κερύνειας και της Αμμοχώστου. Όμως αυτό δεν μας αφορά προς το παρόν.

Εγώ καταθέτω τη δική μου μαρτυρία, στην οποίαν η δική μου γιαγιά, μόλις έβγαζε τις ελιωτές από τον φούρνο, έβγαινε πάνω στον γάιδαρό της, πήγαινε στα γειτονικά χωριά της Κορόβιας και της Γαληνόπορνης και μοίραζε τις μοσχοβολούσες ελιωτές της στους καημένους Τουρκοκύπριους, μιας κι εμείς δεν είχαμε δικούς μας στη Γιαλούσα. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς των δικών μου προγόνων ήταν το εξής: Όταν έγινε η εισβολή, δολοφονήθηκαν μόνο 15 Γιαλουσίτες, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός των Τούρκων ήταν να σκοτώσουν 117. Επίσης, το σύνολο των νεκρών της Καρπασίας είναι λιγότερο κατά 82% από τον μέσο όρο των άλλων επαρχιών, πάλι λόγω της ευσπλαχνίας των Τουρκοκυπρίων που έτρωγαν τις ελιωτές της γιαγιάς μου.

Οφείλω επίσης να σας μεταφέρω πως το 1979 στην Κοκκινοτριμιθιά έφαγα μίαν ελιωτή της γιαγιάς του κυρίου Σάββα Παύλου και ευτυχώς, λέω τώρα, που δεν έδινε και στους Τουρκοκύπριους τότε στην Τουρκανταρσία, διότι θα μας έπιαναν όλη την Κύπρο οι Τούρκοι. Τόσο κακοφτιαγμένες ήταν αυτές οι ελιωτές. Ούτε κρεμμυδάκια είχαν ούτε κόλιαντρο φρέσκο ούτε άγρια χόρτα. Άσε που οι ελιές τους είχαν τα χάλια τους τα μαύρα.

Ας μας γίνει το πάθημα μάθημα. Όλοι μαζί ενωμένοι γύρω από τον Πρόεδρό μας Νίκο Αναστασιάδη, να φουρνίσουμε ελιωτές υψηλής ποιότητας, για να φάνε και να σπάσουνε οι αδελφοί μας οι Τουρκοκύπριοι. Αύριο θα τους χρειαστούμε.

Βάσος Φτωχόπουλλος

3.    ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Την απάντηση θα την πάρει ο κος Πτωχόπουλος από το δικαστήριο. Η αγωγή τον περιμένει, διότι, ανερυθριάστως, υποτίμησε και διέσυρε τις ελιωτές της γιαγιάς μου. Ο κ. Πτωχόπουλος δεν ξέρει από γεύσεις, δεν ξέρει από Κυπριακό. Ήταν τόσο ωραίες οι ελιωτές της γιαγιάς μου που αν έδινε και καμιά στις Τουρκοκύπριες γειτόνισσές της δεν θα γινόταν η εισβολή και δεν θα χάναμε τη μισή Κύπρο. Η μεγάλη και διεισδυτική δημοσιογράφος κα Σούλα Χατζηκυριάκου μπορεί να το επιβεβαιώσει.

Σάββας Παύλου

Advertisements

2 Σχόλια to “ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΙΩΤΕΣ”

 1. Sotiris Raptopoulos Says:

  Αγαπητέ Σάββα,
  ….Φρίξον, ήλιε!… Τί βλέπουν τα μάτια μου -και δεν τα βγάζουν τα δάκτυλά μου! (που έλεγε και ο μακαρίτης Κωνσταντάρας)…
  Ο κος Πτωχόπουλλος υπερέβη κάθε όριον! Δεν φθάνει που δυσφημεί και συκοφαντεί ανερυθριάστως Ερυθροτερμινθείς, και μάλιστα πρόσωπα που δεν ζουν πλέον για να τον διαψεύσουν (…πού βρέθηκε αυτός στην Κοκκινοτραμυθιά το ’79 ; Εις την Ιγγλετέρα ήτο και εσπούδαζε (κατά πληροφορίες εκαμάκωνε κάτι αππωμένες αστές, ούτε καν «Μπρίτις», να πούμε κι’ ότι επαίρναμε το γαίμαν μας πίσω -βλ. τον πρόλογόν του εις το πονημάτιον «Οι Kinks του Ανδρέα Βακαλόπουλου»), προσδίδει υπερφυσικές ιδιότητες εις την ποιότητα των ελιωτών της γιαγιάς του, αποδίδοντας σ’αυτές την σωτηρία της μισής Κύπρου -ενώ αποδίδει εις την συμπεριφοράν της Ερυθροτερμινθαίας (όχι εις αυτάς-ταύτας τας πίττας, εις την συμπεριφοράν!) την απώλειαν της Κερύνειας και της Αμμοχώστου…. Απαξιώνει, έτσι, την ποικιλλίαν και ποικιλλομορφίαν του προϊόντος της Κυπριακής γης, της γης που τον ανέθρεψε… Ως γόνος της «πιττομάνας» Ηπείρου, φρίττω και εις την σκέψιν! Μάλιστα, δεν ερυθριά να παρουσιάσει τους Γιαλουσιώτας ως ηυνοημένους της «δωροληψίας – πιττοληψίας», δι’ ης η μήνις του Τούρκων εστράφη εις άλλα χωρία!… Τα γνωρίζει όλ’ αυτά η διεισδυτική δημοσιογράφος κα Σούλα Χατζηκυριάκου, για να γράψει την Ιστορίαν ως δεί ;
  Προτείνω εαυτόν μάρτυρα της κατά Πτωχόπουλλου δίκης -και, δι’ αυτού του σημειώματος, προτείνω εις τας δικαστικάς αρχάς την κλήτευσιν της κας Σούλας ως μάρτυρος, επίσης -και θέλωμεν ιδεί «πόσα απίδια πιάνει ο σάκκος»
  Υμέτερος
  Σ. Ραπτόπουλος

 2. savvaspavlou Says:

  Σωτήριε Ραπτόπουλε, σε χαίρομαι, χαίρομαι διότι πάντοτε είσαι από την πλευρά του Δικαίου και στην περίπτωση αυτή η αυθαιρεσία του κυρίου Πτωχοπούλου δεν θα περάσει. Οι ελιωτές της γιαγιάς μου ήταν υπέροχες. Έχω εμπιστοσύνην στην κυπριακήν δικαιοσύνην και στην οξυνουστάτην δημοσιογράφον κυρίαν Σούλαν Χατζηκυριάκου. Και οι δύο, Δικαιοσύνη και Χατζηκυριάκου, θα μας δικαιώσουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: