ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΗΜΑ ΥΨΗΛΟΝ

 

Ο Παγκόσμιος πόλεμος χτύπησε τον τόπο σαν ένα μεγάλο κύμα βυθού. Σαν άρχισε να ησυχάζει ο σάλος, ύστερα από την καταπληκτική εκείνη έξαρση, πήραν να πλέουν στον αφρό τα συνηθισμένα αποβράσματα κάθε κοινωνίας ανθρὠπων που βγαίνει από σκληρή δοκιμασία. Οι φατριασμοί και οι μικροδουλιές απαιτούσαν τα δικαιώματά τους.

Γ. Σεφέρης, Σήμα του Άγγελου Σεφεριάδη, εκδ. Ίκαρος, Αθήνα 1967, σ. 46

 

Όλοι οι γνήσιοι επαναστάτες διακρίνονταν για την ευγένειά τους. Είτε γιατί γνώριζαν τα βαθύτερα αίτια των καταστάσεων, συμπεριφορών και νοοτροπιών που αντιμετώπιζαν, είτε γιατί κουβαλούσαν, από τώρα, ένα μέρος του κόσμου που οραματίζονταν.

Η σπαστική συμπεριφορά χαρακτήριζε συνήθως αδημονούντες μικροαστούς, καιροσκόπους που εξαγόραζαν την πρόσκαιρη φωνασκία τους ή ανθρώπους που αγνοούσαν ότι η εργασία και η προσφορά, με επιμονή και ποιότητα, εκφράζει μια γνήσια επαναστατική στάση.

Σήμερα η Κύπρος δοκιμάζεται. Οικονομική σταθερότητα και νοοτροπίες – συμπεριφορές που βασίζονταν στην οικονομική άνεση κατεδαφίζονται συνεχώς.

Απαντώντας στο ερωτηματολόγιο της  εφημερίδας Καθημερινή για την οικονομική κατάρρευση της Κύπρου τόνισα τα ακόλουθα για την κυπριακή κοινωνία:

Πόσο μας αγγίζει αυτή η κατάσταση; Όλη η κυπριακή κοινωνία ζει έντονα διάφορα εναλλασσόμενα συναισθήματα. Οργή, θλίψη, παραίτηση, αγωνιστικότητα. Πότε στην κορυφή της αγωνιστικής αντίδρασης και της αλληλεγγύης για τον τόπο της  και πότε στο βάραθρο της ηττοπάθειας και του «ο σώζων εαυτόν».

Ζούμε σε μεταβατική εποχή, καταδύονται υπερδυνάμεις και αναδύονται άλλες, αλλάζει το οικονομικό σύστημα. Τώρα πια αναδεικνύεται κυρίαρχη η αδίστακτη τραπεζική-χρηματιστηριακή ελίτ, ο Σόρος σε μια μέρα μάζεψε τετρακόσια εκατομμύρια δολάρια από μερικές κινήσεις στο χρηματιστήριο, όσα θα μάζευε ο παλιός  εργοστασιάρχης – καπιταλιστής σε χίλια χρόνια.

Η νέα εξουσία οικοδομεί άλλες λογικές και πίστεις, τώρα παραμένουν ξεφτίδια του ευρωπαϊκού ανθρωπισμού και φιλελεύθερου αστισμού, υπάρχει ο ωμός εκβιασμός του χρήματος, και αυτό θα μεταφερθεί σιγά σιγά και στις ανθρώπινες σχέσεις, που θα διακρίνονται για τον κυνισμό και τον κανιβαλισμό τους.

Και στην υπόθεση της Κύπρου αναμένονται αντίθετες κορυφώσεις. Πότε θα έχουμε κύματα αλληλεγγύης και μεγαλοψυχίας, αλληλοβοήθειας και εγκαρτέρησης με επιμονή και πείσμα υψηλού φρονήματος και πότε κύματα κατεδάφισης και εγκατάλειψης, περιφρόνησης του άλλου, αδιαφορίας και υποτίμησης, μέχρι συμπεριφορές κανιβαλισμού, ας καταστραφούν όλοι εκτός από τον εαυτό μας.

Βρισκόμαστε σε κρίση και πορευόμαστε σε καταστάσεις τραγωδίας και καταστροφής. Η κρίση θα τα αναδείξει όλα, και τα θετικά του συλλογικού βίου και τα αρνητικά. Ας προετοιμαστούμε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: