ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ Οι Μύριοι του Ξενοφώντος και η Ψυχώ του Χίτσκοκ

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Οι Μύριοι του Ξενοφώντος και η Ψυχώ του Χίτσκοκ

Έχουν γραφτεί πολλά  για την κραυγή  “θάλαττα θάλαττα” του Ξενοφώντος, που καταδηλώνει την έννοια του τελεσφόρου και της σωτηρίας, εκφράζει μια συμβολιστική συμπύκνωση, πανανθρώπινη και υπεριστορική. Έτσι πολλοί, όταν επισκέπτονται την περιοχή αυτή της Μικράς Ασίας, όπου πορεύτηκαν ο Ξενοφών και οι στρατιώτες του, ανεβαίνουν στο όρος Θήχης για να δουν από τον ίδιο τόπο, όπως οι Μύριοι, τη θάλασσα στο βάθος.

Ο χώρος εκεί στο όρος Θήχης δεν είναι πια κάτι το συνηθισμένο, η περιπέτεια των ανθρώπων και, κυρίως, το κείμενο του Ξενοφώντα, τον μεταμορφώνουν σε κάτι που υπερβαίνει το φράγμα του χρόνου.

Σκέφτομαι ότι αν ο Χίτσκοκ γύριζε την ταινία Ψυχώ (1960) σε κάποιο εν ενεργεία και συνηθισμένο μοτέλ της Αμερικής, αυτό θα είχε προενοικιασμένα τα δωμάτια του για τα επόμενα διακόσια χρόνια. Σήμερα, 63 χρόνια μετά την προβολή της ταινίας, πωλούνται ακόμη σουβενίρ για το αριστούργημα αυτό του Χίτσκοκ, η κουρτίνα μπάνιου “Ψυχώ», με τυπωμένο πάνω της το ανυψωμένο χέρι που κρατάει μαχαίρι, κάνει θραύση. 

Εκατομμύρια άνθρωποι θα ήθελαν να περάσουν μια βραδιά στο μοτέλ αυτό, το Bates Motel, ειδικά να μείνουν μια νύχτα στο δωμάτιο όπου έμεινε η Μάριον Κρέιν (Τζάνετ Λι) και να ζήσουν την ατμόσφαιρα εκεί όπου εκτυλίχθηκε αυτή η σκηνή του φόνου με τον Νόρμαν Μπέητς (Άντονυ Πέρκινς) τον ψυχωτικό δολοφόνο, που ανασπειρώνει την εξέλιξη σε μια νέα τραγική έκφανση, πέραν της πρώτης που σφραγίζει την αρχή της ταινίας (=υπεξαίρεση χρημάτων, διαφυγή, κατάλυση στο μοτέλ, για την ξεκούραση της νύχτας).

Εκατομμύρια θα ζητούσαν κράτηση για το δωμάτιο αυτό, το εισιτήριο της κράτησης θα γινόταν ακόμη αντίτιμο συναλλαγής [=για τα χίλια δολάρια που απαιτούνται, πάρτε οκτακόσια σε μετρητά κι ένα εισιτήριο αξίας 200 δολαρίων για διανυκτέρευση στο Bates Motel, στις 17 Οκτωβρίου του 2127] και θα γινόταν αυτό δεκτό στη συναλλαγή.

Θα γινόταν αυτό γιατί, κατά το Ούτος Εκείνος του Λουκιανού και του Καβάφη, το δωμάτιο αυτό θα υπερβαίνει όλα τα άλλα, γιατί σ’ αυτό τούτο το μοτέλ, και στο συγκεκριμένο δωμάτιο, γυρίστηκε η φοβερή ταινία, που θα το έκανε να υπερβαίνει τα φράγματα του χρόνου. Πλην το Μοτελ που γυρίστηκε η ταινία  Ψυχώ του Χίτσκοκ, χρησιμοποιήθηκε και για δυο τρία άλλα διαφορετικά γυρίσματα και μετά κατεδαφίστηκε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: