ΕΚΚΛΗΣΗ/ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ κα ΛΗΔΑ ΚΟΥΡΣΟΥΜΠΑ


 

Κα Κουρσουμπά, συναντηθήκαμε αρθρογραφικά με αφορμή τον κανονισμό που υποστηρίζατε για την αφαίρεση του ονόματος της μητέρας και του πατέρα από τα σχολικά και επίσημα έγγραφα. Δικαιολογία: υπάρχουν μερικά παιδιά που δεν τα αναγνωρίζουν οι πατέρες τους και νιώθουν μειονεκτικά. Με αφορμή αυτές τις ευάριθμες περιπτώσεις θα αφαιρούσατε το όνομα γονέων από τους ένα εκατομμύριο, σχεδόν, υπόλοιπους πολίτες της Κύπρου, έτσι ένα θεμελιώδες συνεκτικό στοιχείο της κοινωνίας θα ακυρωνόταν, συνεπώς θα βοηθούσατε στην περαιτέρω διάλυσή της. Εν τω μεταξύ και αυτό το πρόβλημα με τα παιδιά, που δεν τα αναγνώριζε ο πατέρας, μπορούσε να λυθεί με τον πιο απλό τρόπο. Θα έμπαινε όνομα πατέρα/κηδεμόνα και εκεί θα αναγραφόταν το όνομα του παππού ή του θείου.  

Δεν είναι δουλειά σας αυτά τα θέματα, καθήκον σας είναι να είσαστε ακοίμητος φρουρός σε θεμελιώδη θέματα, εναντίον της κακοποίησης των παιδιών ή για το αποτρόπαιο θέμα της σεξουαλικής τους  κακοποίησης, για να έχουν τα παιδιά ασφάλεια, αγάπη και προστασία και τα βασικά για την σωστή ανάπτυξή τους.

Παρεμπιπτόντως δεν σας άκουσα όταν ανακοινωνόταν το κούρεμα όλων των καταθέσεων, για οποιοδήποτε ποσό. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν βιβλιάριο καταθέσεων για τις σπουδές και το μέλλον τους, παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου, ακόμα τρίχρονα και τετράχρονα, δεν σας άκουσα να αντιδράτε: πώς μια κοινωνία δέχεται να πάρει ένα ποσοστό από τις καταθέσεις των παιδιών, για να πληρώσει τα δικά της σφάλματα και τις δικές της αμαρτίες;

Τέλος πάντων για το θέμα της διαγραφής του ονόματος των γονέων γράφτηκε, εκ μέρους μου ένα εκτενές άρθρο, σε τρεις συνέχειες, στην εφημερίδα Πολίτης (16, 23 και 30 Σεπτεμβρίου 2012)και μια δικά σας απάντηση στην ίδια εφημερίδα (23 Σεπτεμβρίου 2012). Ευτυχώς αυτός ο κανονισμός για τη διαγραφή των ονομάτων των γονέων δεν υλοποιήθηκε.

Όμως από τότε τα γεγονότα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, η Κύπρος μπήκε σε μια περίοδο τραγικής δοκιμασίας, φτάσαμε στο φρικιαστικό σημείο να καταφθάνουν συνεχώς πληροφορίες για παιδιά που δεν έχουν να φάνε, που λιποθυμούν στο σχολείο τους λόγω πείνας.

Διάβαζα σήμερα την ποιητική συλλογή του Γιώργου Χριστοδουλίδη, Δρόμος μεταξύ ουρανού και γης, που με ευαισθησία και ποιότητα μιλούσε για τον σημερινό κόσμο και την Κύπρο. Ένα ποίημά του, με τίτλο «Απελπισία», με αποτελείωσε. Μιλούσε για τα παιδιά των κυπριακών σχολείων που λιποθυμούν από ασιτία, για τα παιδιά που πεινούν που όμως

την ώρα που διαμοιράζεται το γάλα/

κι αλείβεται το ψωμί με φτηνή μαρμελάδα/

κρύβονται από ντροπή/

στις τουαλέτες των σχολείων/

να μη φανεί ότι δεν πήραν πρόγευμα/

ότι δεν είχανε λεφτά για την καντίνα.

Κυρία Κουρσουμπά, παρά την προηγούμενη διαφωνία μας, αναγνωρίζω την εκ μέρους σας υπεύθυνη και αξιοπρεπή διαχείριση των θεμάτων για τα παιδιά, σημειώνω ότι και η κυπριακή κοινωνία αναγνωρίζει ότι επιτελείτε τα καθήκοντά σας άψογα, με συνέπεια και ευθύνη.  Σήμερα, με τις νέες τραγικές εξελίξεις και το αποτρόπαιο θέμα της πείνας των παιδιών, όλη η κυπριακή κοινωνία ζητά από σας να ορθωθείτε ως λέαινα, για την υπεράσπιση αυτών των παιδιών, να μη υπάρχει έστω και ένα παιδί στην Κύπρο που να πεινά. Η κυπριακή κοινωνία απαιτεί από σας, ως Επίτροπο προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών, να κάνετε το παν για το θέμα αυτό της παιδικής δυστυχίας λόγω πείνας. Σας ζητά να υπερασπιστείτε αυτά τα παιδιά, να μην αφήσετε ήσυχους κάθε υπηρεσία και κάθε υπεύθυνο, να κινητοποιήσετε όλους μέχρι να λυθεί το θέμα. Να ψηφιστούν ειδικοί κανονισμοί, να δράσουν υπηρεσίες και άτομα, υπεύθυνοι και απλοί πολίτες. Παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα σημαίνει παιδιά που ζουν χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα. Η ευθύνη σας, ως Επίτροπος για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, είναι τεράστια, ή συμβολή σας για να λυθεί το πρόβλημα θα είναι καίρια.

Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε καθήκον και συμβολή εκ μέρους μου, εννοείται αμισθί, που θα μου ζητήσετε, για την αντιμετώπιση του θέματος της πείνας στα μικρά παιδιά της Κύπρου.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “ΕΚΚΛΗΣΗ/ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ κα ΛΗΔΑ ΚΟΥΡΣΟΥΜΠΑ”

  1. George Christodoulides Says:

    Ευχαριστώ Αγαπητέ Σάββα για την αναφορά. Με τιμά απρόσμενα.

      George Christodoulides Poet, Journalist Tel + 357 99 677 144

    ________________________________

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: