ΤΩ ΚΥΡΙΩ ΒΑΜΒΩ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (ανοικτή επιστολή)

Άκουσα χτες, την Πέμπτη 4 Απριλίου, τον κ. Βάμβο Παπαγεωργίου και έμεινα έκθαμβος από τον καιροσκοπισμό του, πως άρχισε να λειτουργεί ως ο χειρότερος ερυθροφρουρός του Ακελικού χώρου.

Εν πρώτοις δύο διευκρινήσεις, πριν προχωρήσω:

Α. Ως παραδοσιακός λόγιος ακολουθώ τον κανόνα των παλαιών καθαρευουσιάνων, που μετέτρεπαν τα ονόματα σύμφωνα με το τυπικό της λόγιας ελληνικής γλώσσας, δηλαδή ο Ντάνογλου γινόταν Δάνογλου και ο Παμπακάρης Βαμβακάρης. Λοιπόν, Βάμβος.

Β. Ο τόπος αυτός βούλιαξε και τα χειρότερα έπονται. Αυτό σημαίνει ότι την ώρα τούτη, της απελπισίας και της τραγικής εξέλιξης, περιμένεις από αυτούς που εκφωνούν τον δημόσιο λόγο στις σχετικές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, να μιλήσουν απλά και με ειλικρίνεια για τις εξελίξεις και τους ενόχους, βοηθώντας τον τόπο να αντιληφθεί τι γίνεται και που πάει, να πάρει τις πρέπουσες αποφάσεις και να ανασκουμπωθεί για δουλειά, προσπαθώντας να σώσει ό,τι περισώζεται.

Ο κ. Βάμβος Παπαγεωργίου, με απίστευτο θράσος, ευπειθής θεράπων της Ακελικής νομενκλατούρας, όταν ερωτάται για τις ευθύνες του ΑΚΕΛ δεν μιλά για την ταμπακέρα, με διάφορα ήξεις αφήξεις, με εγκυκλοπαιδισμούς και άλλα τερτίπια, δεν απαντά, στρέφει τη συζήτηση αλλού. Ναι, αυτές τις δύσκολες ώρες, που χρειάζεται τόλμη και ειλικρίνεια.

Προχτές ήταν η απογείωση του καιροσκοπισμού του με το ξέπλυμα που επιχείρησε, όχι βρόμικου χρήματος αλλά του Ακελικού αλαλούμ. Και το πέτυχε με ένα σόφισμα απίστευτης μαεστρίας και θράσους. Αναφερόμενος στο ευρώ τόνισε ότι το ΑΚΕΛ ήταν εναντίον της εισαγωγής του [κατ’ ακρίβεια ζητούσε καθυστέρηση ενός έτους], και ότι ο ίδιος, σε διαφωνία με το ΑΚΕΛ, υποστήριζε τη γρήγορη ένταξη στην ευρωζώνη, πλην, φευ! αποδείχτηκε ότι το ΑΚΕΛ είχε δίκαιο. Το ΑΚΕΛ ξεπλένεται με τον τρόπο αυτό και μάλιστα από κάποιο που διαφώνησε τότε με το κόμμα της παραδοσιακής αριστεράς και που τώρα αναφωνεί: mea culpa. Έτσι ο κ. Βάμβος Παπαγεωργίου εμφανίζεται ως ανωτέρου επιπέδου άνθρωπος, γιατί αναλαμβάνει τις ευθύνες του και το ΑΚΕΛ αποδεικνύεται σοφό -τίτλος που του αποδίδει ένας πρώην διαφωνών, πλην έντιμος γιατί αναγνωρίζει το λάθος του. Άφεριμ Βάμβο.

Εκείνο που δεν είπε ήταν ότι: από την εισαγωγή του ευρώ μέχρι την αποκάλυψη της κρίσης και της τραγωδίας (άμα τη αναλήψει της νέας κυβέρνησης) πέρασαν 61 μήνες με το ευρώ εν χρήσει, και από τους 61 αυτούς μήνες τους 60 βρισκόταν στην εξουσία το ΑΚΕΛ. Εκείνο που δεν μας είπε ο κ. Παπαγεωργίου είναι ότι άμα μπαίνεις στο ευρώ δεν ανεβάζεις στο ανώτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ανίκανους και χρήσιμους ηλίθιους. Το ευρώ δεν αποτελεί κοινό νόμισμα μιας ενιαίας χώρας -αν υπήρχε αυτή η κατάσταση τότε σε μια περιοχή που δεν θα υπάρχουν ικανοί και άξιοι τοπικοί άρχοντες αυτή η περιοχή απλώς θα παρακμάσει, όπως συμβαίνει σε κάποια πολιτεία των ΗΠΑ ή σε μια διοικητική περιφέρεια της Ρωσίας. Το ευρώ αποτελούσε και αποτελεί κοινό νόμισμα σε μια μεγάλη έκταση στην οποία λειτουργούν τα κράτη που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, κράτη με ανταγωνισμούς -υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα και διαφορετικές λογικές. Μπαίνοντας στο ευρώ έπρεπε να έχεις τα μάτια ανοιχτά, να αξιοποιείς τα πιο προσοντούχα και έξυπνα στελέχη σου, να ξέρεις να κινηθείς ανάμεσα στο ενιαίο από την μια και την ίδια ώρα, από την άλλη,   ανταγωνιστικό. Δεν σου φταίει, λοιπόν, το ευρώ γιατί έβγαλες στην εξουσία έναν ανίκανο και ατάλαντο (σημειώνω ότι ο έξυπνος και πολυπράγμων κ. Βάμβος Παπαγεωργίου υπηρετούσε με πίστη προσήλυτου την προεκλογική εκστρατεία του κ. Δημήτρη Χριστόφια και έτσι ανέλαβε τα ηνία του ύπατου αξιώματος ένας άνθρωπος ιδεοληπτικός, κομματοκεντρικός και ανίκανος). Δεν σου φταίει το ευρώ γιατί οι Κύπριοι ξεφορτώνανε τις γερμανικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα, γιατί έφευγαν τα δισεκατομμύρια από τη Λαϊκή, γιατί οι μίζες, το ρουσφέτι, η διαπλοκή και η λοβιτούρα έστησαν χορό πάνω στη ράχη της κυπριακής κοινωνίας, γιατί δεν λήφθηκαν μέτρα, γιατί θέριεψε η ανικανότητα και ο καιροσκοπισμός.

Για όλα αυτά υπεύθυνο είναι το «σοφό» κόμμα που υπηρετείς, είτε γιατί ήσασταν ηλίθιοι και δεν καταλαβαίνατε που οδηγούνταν τα πράγματα ή γιατί ήσασταν και σεις στο φαγοπότι. Δεν σου φταίει το ευρώ γιατί για πέντε χρόνια δεν κάνατε κάτι το παραγωγικό και η δουλειά σας ήταν ένα χαζοχαρούμενο φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, με αντιπαραγωγικές και καταναλωτικές παροχετεύσεις. Δεν σας φταίει το ευρώ γιατί γελοιοποιούσατε τα πάντα, αλήθεια θυμάται ο κ. Βάμβος Παπαγεωργίου, την περίφημη επένδυση του Κατάρ, με μακέτα ψεύτικη, σαν καθρεφτάκι για τους ιθαγενείς;

Το ευρώ το διαχειρίστηκε το ΑΚΕΛ (60 από τους 61 μήνες αφότου μπήκε στη ζωή μας) και αποδείχτηκε ότι το κόμμα που υπηρετεί ο κ. Παπαγεωργίου και ο ηγέτης του Δ. Χριστόφιας, τα έκαναν θάλασσα.

Βάμβο Παπαγεωργίου, ο άνθρωπος κρίνεται από τους συγγραφείς που μελετά και κατανοεί, από τα προτάγματα που ακολουθεί και από τους ανθρώπους που θαυμάζει. Το ότι εσύ, που πρόβαλες κάποτε ως άνθρωπος με γνώση και μελέτη, θαυμάζεις τον Δημήτρη Χριστόφια, ένιωθες δέος γιατί ήσουν κοντά σε αυτή τη «μεγαλοφυΐα» και την υπηρετούσες ασμένως, σημαίνει ότι η Κόλαση δεν έχει πάτο.

Σάββας Παύλου, οικονομικός αναλυτής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: