ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Οι ερωτήσεις της Καθημερινής:

Τι οδήγησε την Κύπρο σε αυτό το σημείο; Τι λάθη έγιναν; Πόσο σας αγγίζει η κατάσταση; Πώς φαντάζεστε την επόμενη ημέρα; Τι «εφόδια» έχει στη διάθεσή της η Κύπρος για να ξανασταθεί στα πόδια της; Πού πρέπει να δώσει έμφαση – να επενδύσει;

Η απάντηση:

  • Πόσο μας αγγίζει αυτή η κατάσταση; Όλη η κυπριακή κοινωνία ζει έντονα διάφορα εναλλασσόμενα συναισθήματα. Οργή, θλίψη, παραίτηση, αγωνιστικότητα. Πότε στην κορυφή της αγωνιστικής αντίδρασης και της αλληλεγγύης για τον τόπο της  και πότε στο βάραθρο της ηττοπάθειας και του «ο σώζων εαυτόν».
  • Πώς φτάσαμε εδώ; Η ανεκδιήγητη διακυβέρνηση Χριστόφια, η έκρηξη στο Μαρί, η γενική οικονομική κρίση, η καταβαράθρωση της Ελλάδας, η κομματική λογική που αποτρέπει τη λήψη σωστών μέτρων, η έλλειψη πολιτικών ηγετών επιπέδου. Ξέρετε, η Κύπρος μαστίζεται από λειψυδρία και λειψανδρία. Δεν βρέχει πολύ και οι πολιτικοί άνδρες της δεν μελετούν, αμφιβάλλω αν οι σημερινοί είκοσι σημαντικότεροι ταγοί, όλων των κομμάτων, διάβασαν δύο βιβλία τα περασμένα δέκα χρόνια. Το χειρότερο, μερικοί που διαβάζουν ασχολούνται μόνο με βιβλία Κυπρίων συγγραφέων, που συναντούν  στις πολιτικές τους διαδρομές. Η κυπριακή επαρχία ανακυκλώνεται. Ευσύνοπτα: Η βόρεια Κύπρος τουρκοκρατείται και η νότια μετριοκρατείται.

Όλα τα προηγούμενα δεν μπορούσαν να φέρουν την Κύπρο στο τελευταίο χάλι αν υπήρχε σταθερό διεθνές πολιτικό περιβάλλον. Όμως ζούμε σε μεταβατική εποχή, καταδύονται υπερδυνάμεις και αναδύονται άλλες, αλλάζει το οικονομικό σύστημα. Τώρα πια αναδεικνύεται κυρίαρχη η αδίστακτη τραπεζική-χρηματιστηριακή ελίτ, ο Σόρος σε μια μέρα μάζεψε τετρακόσια εκατομμύρια δολάρια από μερικές κινήσεις στο χρηματιστήριο, όσα θα μάζευε ο παλιός  εργοστασιάρχης – καπιταλιστής σε χίλια χρόνια.  Η νέα εξουσία οικοδομεί άλλες λογικές και πίστεις, τώρα παραμένουν ξεφτίδια του ευρωπαϊκού ανθρωπισμού και φιλελεύθερου αστισμού, υπάρχει ο ωμός εκβιασμός του χρήματος, και αυτό θα μεταφερθεί σιγά σιγά και στις ανθρώπινες σχέσεις, που θα διακρίνονται για τον κυνισμό και τον κανιβαλισμό τους. Μέσα σ’ αυτά τα δεδομένα του έντονου ανταγωνισμού και της συσσώρευσης ενισχυτικών κερδών, υπάρχει και η στόχευση της ευρωπαϊκής ελίτ προς διάφορες αδύνατες χώρες, που πρέπει να υποταχτούν, να χάσουν την ανεξαρτησία τους και να δορυφοροποιηθούν. Τέτοιος στόχος ήταν και η Κύπρος.

  • Η επόμενη μέρα είναι σκληρή. Θα δυσκολευτεί η Κύπρος να ξανασταθεί στα πόδια της. Θα περάσει δύσκολα χρόνια όποια απόφαση και να πάρει.  Η έμφαση και η επένδυσή της, πρώτα και κύρια στην εσωτερική πίστη, αυτή που δομεί τις αντιδράσεις ακόμη και στο ζωικό βασίλειο: Θέλω να επιβιώσω. Και για να το πετύχω θα κάνω το παν.

Σάββας Παύλου

22/3/2013

(Δημοσιεύτηκε εφ. Καθημερινή, περιοδικό Κάππα, Αθήνα, 31 Μαρτίου 2013, αρ. 513, σ.22)

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: