Εναντίον της καταπίεσης των ομοφυλοφίλων

Ο γλωσσολόγος Τσόμσκυ, με τη βαθεία και επιφανειακή δομή, μας βοηθά να αποκαλύπτουμε το κρυμμένο και/ή δίσημο περιεχόμενο μιας φράσης. Έτσι η φράση “Η αγάπη του Θεού” πρέπει να εκδιπλωθεί νοηματικά, για να μας διασαφηνίσει αν πρόκειται για την αγάπη του Θεού προς τον κόσμο του ή, από την εντελώς αντίθετη θέση παρατήρησης, για την αγάπη του ανθρώπου προς τον Θεό, η φράση “το μίσος του λαού” αν σημαίνει το μίσος που έχει λαός ή το μίσος που έχουν κάποιοι  για το λαό.

Και η φράση “εναντίον της καταπίεσης των ομοφυλοφίλων” μπορεί να σημαίνει την καταπίεση που υφίστανται οι ομοφυλόφιλοι από το κοινωνικό περιβάλλον, μπορεί και να σημαίνει την καταπίεση που εξασκούν οι ομοφυλόφιλοι.

Ας παραμεἰνουμε, προς το παρόν, στην πρώτη έννοια. Πράγματι η κοινωνία άσκησε βαρύτατη καταπίεση εναντίον των ομοφυλοφίλων, λοιδορώντας και περιθωριοποιώντας τους, το χειρότερο: με ποινικοποίηση των ερωτικών επιλογών και πρακτικών τους. Υπήρχε, λοιπόν, άμεση ανάγκη υπεράσπισής τους. Το 1977 είχα κυκλοφορήσει το πρώτο τεύχος του περιοδικού Οδόφραγμα Πορεία και ένας ομοφυλόφιλος μού έδωσε για δημοσίευση ένα κείμενο με τίτλο “Εμείς οι Κύπριοι ομοφυλόφιλοι”.  Τολμηρό κείμενο, μην ξεχνάμε ότι εντασσόταν στην κοινωνική πραγματικότητα της Κύπρου του 1977, πριν από 36 χρόνια. Προγραμμάτισα τη δημοσίευσή του για το δεύτερο τεύχος, όμως το περιοδικό δεν τα κατάφερε να συνεχίσει. Αργότερα υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στο περιοδικό Αυτοδιάθεση.

Σήμερα, όμως, μετά την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Και ένα κίνημα ή ένας άνθρωπος που θέλει και τολμά να δει πώς η ζωή θέτει τα πράγματα σε νέες διαστάσεις, που θέλει να εξετάσει τις ανελίξεις των φαινομένων, των στάσεων και συμπεριφορών, που θέλει να μιλά πάντοτε απελευθερωτικά, πρέπει να μιλήσει και εναντίον της καταπίεσης που εξασκούν οι ομοφυλόφιλοι. Δυστυχώς, αρκετοί φίλοι, μέσα στα στερεότυπα, στις καθηλώσεις και τις εμμονές του παλαιού προοδευτικού λόγου, μόλις εκφράσεις κάτι αρνητικό για τους ομοφυλόφιλους σε χαρακτηρίζουν συντηρητικό και αντιδραστικό, γιατί δεν έχουν την τόλμη να δουν τις διαστάσεις των νέων φαινομένων. Λοιπόν, οι ομοφυλόφιλοι έχουν πια μερίδιο εξουσίας, αποτελούν ιμάντες μεταφοράς ψήφων στα κόμματα και έχουν ανάλογες παροχές, διαθέτουν πια μηχανισμούς ενίσχυσης και πριμοδότησης που καταπιέζουν θέματα αξιοκρατίας, που καταπιέζουν τα δικαιώματα των άλλων. Σε πανεπιστημιακές σχολές αποκλείονται άξιοι επιστήμονες, γιατί γίνονται επιλογές ημιμαθών και μετριοτήτων, που το μόνο προσόν τους είναι η ομοφυλοφυλία και η ενίσχυση από το αδελφάτο των άλλων πανεπιστημιακών καθηγητών. Το ίδιο σε καλλιτεχνικούς κύκλους, σε τηλεοπτικούς σταθμούς, σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Συγκροτήθηκε αδελφάτο που, με ρατσιστικό και φασιστικό τρόπο, αποκλείει όσους δεν υποκύπτουν και προωθεί ασμένως ατάλαντους και ημιμαθείς, που απλώς ομνύουν πίστη στην ομοφυλοφιλία. Εδώ μπορώ να μιλήσω και για ένα θέμα που γνωρίζω καλά: Και το πιο ηλίθιο βιβλίο ενός ατάλαντου ομοφυλόφιλου λογοτέχνη αμέσως θα υπερεκθειαστεί στις στήλες που κρατούν τα μέλη του αδελφάτου, ενώ σπάνια σε ποιότητα βιβλία, που γράφονται από ετεροφυλόφιλους, τα θάβουν με τη μεγαλύτερη ευκολία.

Ξεχάστε τους συνεσταλμένους και εν αμύνη  παλαιούς ομοφυλόφιλους, που μεταποιούσαν την γύρωθεν καταπίεση σε αισθητική καλλιέργεια, ευγένεια, μόρφωση, εκλεπτυσμένο αλλά και κατεδαφιστικό, κάποτε, χιούμορ, τώρα μιλάμε για αυθαίρετους, επιθετικούς, κυνικούς και φασίστες ομοφυλόφιλους, που είναι έτοιμοι, για τα συμφεροντα της αδελφότητάς τους, να κάνουν τα πάντα, να παραβιάσουν τα δικαιώματα των άλλων.

Για να μη μιλήσουμε για τον ταξικό ρατσιστικό λόγο μεταξύ τους, που διακρίνει τους έχοντες και κατέχοντες, τους εν ευμαρεία και εν εξουσία διαπλεκομένους ομοφυλόφυλους που αντιμετωπίζουν περιφρονητικά τους ομοφυλόφιλους των λαϊκών στρωμάτων, [=αυτοί είναι οι άξεστοι πούστηδες του λαού], ενώ εκείνοι είναι οι ανώτεροι σε αξία γκέι των ανώτερων στρωμάτων.

Πρέπει, λοιπόν, να αγωνιστούμε και εναντίον της καταπίεσης των ομοφυλοφίλων, δηλαδή και εναντίον της καταπίεσης που εξασκούν οι ομοφυλόφιλοι εις βάρος της κοινωνίας και εις βάρος των δικαιωμάτων των άλλων.

.

ΑΣΧΕΤΟ ΚΑΙ ΑΣΤΕΓΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τοποθετώ εδώ το σχόλιο αυτό, εντελώς άσχετο με τα προηγούμενα, γιατί απλώς δεν έχει κάποια σχετική στέγη  για να ενταχθεί, και όσοι το συσχετίσουν θα τους χαρακτηρίσω κακεντρεχείς και κακόπιστους. Ο κ. Σαρρής ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών. Θα κριθεί από την εμπειρογνωμοσύνη και την ικανότητά του. Μην αρχίσει όμως την εύκολη λύση των περικοπών, μην εξελιχτεί σε φορομπήχτη και ανασκολοπίσει αυτή την κοινωνία όπως έγινε και στην Ελλάδα, γιατί θα μας πάρει και θα μας σηκώσει όλους σ’ αυτόν τον τόπο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: