ΛΕΥΚΟ, ΑΚΥΡΟ, ΑΠΟΧΗ

ΛΕΥΚΟ, ΑΚΥΡΟ, ΑΠΟΧΗ

Για πρώτη φορά, το κυπριακό πολιτικό σύστημα του διπολισμού, του ενιαίου ΔΗΣΑΚΕΛ, που ξέρει όμως να φανατίζει και να χωρίζει σε οπαδούς της στάνης του ΑΚΕΛ και σε οπαδούς της στάνης του ΔΗΣΥ, κινδύνεψε. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας πήρε το ένα τέταρτο των ψήφων κι ας υποστηρίχτηκε μόνο από την ΕΔΕΚ, που του έδωσε το 8% των ψήφων. Πήρε όμως και ένα άλλο μεγάλο ποσοστό που φτάνει το 17% από ανεξάρτητους πολίτες, που σκέφτηκαν κατά μόνας, που το συζήτησαν με τη συνείδησή τους. 1% να έπαιρνε από τον Μαλά θα ήταν τώρα στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ανατρέποντας κάθε στημἐνη πολιτική.

Ο κομματικός μηχανισμός του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ έχει καλά στημένη τη μηχανή του διπολισμού. Που θα μου πάτε; λένε με βεβαιότητα. Στο τέλος θα αναγκαστείτε να μπείτε στο μαντρί, σε ένα από τα δυο. Οι του ΑΚΕΛ θα φωνασκούν να έρθουν οι άλλοι κοντά για να μην περάσει η επάρατος δεξιά και ο εθνικισμός (σιγά τα αίματα) του ΔΗΣΥ και οι του ΔΗΣΥ θα φωνασκούν να έρθουν οι άλλοι κοντά για να μην περάσει η επάρατος αριστερά και οι κομμουνιστές (σιγά τα αίματα) του ΑΚΕΛ. Πρόκειται για αστειότητες, όμως έτσι τα κατάφεραν για 39 χρόνια, από την τραγωδία του ᾽74 ίσαμε σήμερα, αλληλοσυμπληρωνόμενοι και αλληλοενισχυόμενοι στο κύριο θέμα του Κυπριακού, κάνοντας απλώς τους αντιτιθέμενους για το θεαθήναι.

Μέσα σ’ αυτά τα δεδομένα, την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής, τις νεκρόφιλες εμμονές και καθηλώσεις, η μόνη σωστή απάντηση την επόμενη Κυριακή είναι το λευκό, η αποχή, το άκυρο. Ότι, κύριοι, εμείς δεν παίζουμε στο παιγνίδι που εσείς στήνετε. Είμαστε ανεξάρτητοι, ελεύθεροι και αυτόνομοι, έχουμε τις δικές μας αξίες και τα δικά μας απελευθερωτικά προτάγματα, δεν μπαίνουμε στη γραμμή που εσείς καθορίζετε.

Δεν έχει σημασία το ότι και αν ακολουθήσει αυτή τη λογική και το φανταστικό ποσοστό του 90% θα βγει πάλι πρόεδρος, αυτός που θα πάρει την πλειοψηφία των πολιτών του 10% που ψήφισαν υπέρ  του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Σημασία έχει το ότι ένα μεγάλο ποσοστό δεν στοιχίζεται, δεν υπακούει στις λογικές του διπολισμού, δεν δέχεται να μπει στο κομματικό μαντρί, που ετοίμασαν τα δύο μεγάλα κόμματα. Κι αυτό το ποσοστό θα αποτελέσει τη μαγιά για την ανατροπή στις επόμενες εκλογές. Όσο μένουμε αναξάρτητοι και δεν τρέχουμε να μπούμε σε ένα από τα δύο μαντριά τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ανατροπής. Όταν οι του ΔΗΣΑΚΕΛ νιώθουν ότι όσο και αν δυσφορήσουμε, όσο κι αν αντιδράσουμε, όσο και αν διαφωνούμε, στο τέλος θα στοιχηθούμε σε μια από τις δύο στάνες, τόσο και θα παραμείνουν ασύδοτοι.

Τώρα αντιλαμβάνομαι πόσο μεγάλο λάθος έκαναν οι φίλοι που έτρεχαν να μαζέψουν ψήφους για τον Κασουλίδη, κι άλλοι για τον Χριστόφια, στις προηγούμενες εκλογές. Γιατί ενίσχυσαν τις λογικές των δύο μαντριών, ότι έχουμε υποχρέωση να μπούμε σε ένα από αυτά. Αν ήταν μεγαλύτερο το ποσοστό του λευκού, του άκυρου και της αποχής, στο δεύτερο γύρο των προηγούμενων εκλογών του 2008, αυτό θα άφηνε παρακαταθήκη και επίδραση στο εκλογικό σώμα που φέτος, το 2013, πιστεύω ότι θα προκαλούσε μεγάλη ανατροπή, η οποία για πρώτη φορά θα ξεδόντιαζε τις μυλόπετρες του ΔΗΣΑΚΕΛ, οι οποίες για σαράντα σχεδόν χρόνια αλέθουν και εκμηδενίζουν κάθε κριτική φωνή, κάθε αυτόνομη και ανεξάρτητη στάση.

Ας παραμείνουμε ανεξάρτητοι και αυτόνομοι, ως παρακαταθήκη ελεύθερης και περήφανης στάσης για τις επόμενες εκλογές.

Η μοναδική επιλογή: ΛΕΥΚΟ, ΑΚΥΡΟ, ΑΠΟΧΗ στις εκλογές της επόμενης Κυριακής.

.

.

Σημείωση: Το κείμενο αυτό προκάλεσε πολλά σχόλια. Αναφέρω απλώς ότι το ιστολόγιο δεν ανεβάζει σχόλια στα γκρίκλις, πρέπει  να είναι γραμμένα με το ελληνικό αλφάβητο. Ακόμη: Οι ανορθογραφίες διορθώνονται. Κάποιος έγραψε «εν πάσει περιπτώσει». Διορθώθηκε = «εν πάση περιπτώσει».

 

 

 

17 Σχόλια to “ΛΕΥΚΟ, ΑΚΥΡΟ, ΑΠΟΧΗ”

 1. Γιώργος Χριστοδουλίδης Says:

  EΥΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΠΑΥΛΟΥ

 2. Δημητρα Παπαλεοντίου Says:

  Προσυπογράφω! Το μόνο που δεν έχω ακόμα αποφασίσει, είναι τί τελικά θα επιλέξω απ’ τα τρία… Κοινοποίησα και στο fb.

 3. Περιοδικό Άρδην – Εφημερίδα Ρήξη – Β΄ γύρος προεδρικών εκλογών: Λευκό, Άκυρο, Αποχή. Says:

  […] του Σάββα Παύλου Πηγή: ιστολόγιο Σάββα Παύλου […]

 4. Ρωξάνη Π. Νικολάου Says:

  Συμφωνώ απόλυτα.

 5. Δέσπω Πρίγκη Says:

  Σάββα μου, κι εγώ μεταξύ των τριών επιλογών είμαι : ΛΕΥΚΟ, ΑΠΟΧΗ η ΑΚΥΡΟ….Εύγε για το άρθρο.

 6. Νεόφυτος Σπυρίδης Says:

  Μόνο ΑΠΟΧΗ..!

 7. Κωνσταντάς Χατζηκωσταράτσος Says:

  Υπάρχει και μια άλλη περίπτωση: Να ζητήσουμε από το Μαλά δέσμευση πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα απαλλάξει τη Κύπρο από το μνημόνιο, χρησιμοποιώντας τα θαλάσσια αποθέματα. Δηλαδή, θα πουλήσει ένα μέρος, θα ξεχρεώσει το μνημόνιο, και θα αποσύρει κάθε περικοπή μισθών και επιδομάτων που έγινε. Και κυρίως: απαλλάσσοντας τη Κύπρο από το μνημόνιο, θα εξαλείψει κάθε προοπτική μακρόχρονης εξάρτησης μέσω του μνημόνιου.

  Εαν πει πως δεσμεύεται, χωρεί μέσα στις αντιλήψεις της παράταξης του να το κάμει; Νομίζω πως ναι.

  Εαν πει πως δεσμεύεται, θα μπόρει να το κάνει; Ναι, εξ άλλου γι’ αυτό είχε παρόμοια θέση κι ο Λιλλήκας.

  Εαν πει πως δεσμεύεται αλλά δεν το κάνει, θα φανούμε αρκετά δραστήριοι και οργανωμένοι ώστε να το διεκδικήσουμε; Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Αλλά έχοντας μια δέσμευση του από τώρα, ενισχύει το μελλοντικό μας αγώνα. Ιδού στάδιο οργάνωσης λαμπρόν.

  Δεν συμφωνώ με τον όρο ΔΗΣΑΚΕΛ. Πολύ λυπούμαι να βλέπω να τον υιοθετεί και ο Σάββας Παύλου. Εν πάση περιπτώσει, ο όρος είναι ισοπεδωτικός και ασαφής.

 8. Ifestos Says:

  Μπράβο Σάββα, χωρίς να συνεννοηθούμε σχεδόν ταυτιζόμαστε http://www.anixneuseis.gr/?p=58941

 9. Μιχαήλ Λυσάνδρου Says:

  Συμφωνώ απόλυτα. Πάλι το ΔΗΣΑΚΕΛ πολέμησε και κατάφερε να αφήσει εκτός τον Γ. Λιλλήκα, ένα άξιο, διεκδικητικό πατριώτη.
  Τώρα θέλουν τις ψήφους μας. Εμείς λέμε καμία ψήφος στο ΔΗΣΑΚΕΛ.

 10. Αντιγόνη Σωτηριάδου Says:

  Μπράβο Σάββα. Κι εγώ το ίδιο θα κάνω.

 11. Orestis5 Says:

  Υπoκλίνομαι Σάββα.

 12. Άννα Τενέζη Says:

  Δήμητρά μου, εγώ το αποφάσισα!
  Θα γράψω «Σκατά στα μούτρα σας», τουλάχιστον να το ευχαριστηθώ.

 13. Δημητρα Παπαλεοντίου Says:

  Ναι Άννα μου: αυτή η φράση πραγματικά αποδίδει και τα δικά μου αισθήματα! Θα τη σκεφτώ σοβαρά λοιπόν!

 14. Άννα Τενέζη Says:

  Ο κύριος Χατζηκωσταράτσος (τι γεμάτο και λαμπρό όνομα!) λέει ότι δε συμφωνεί με τον όρο ΔΗΣΚΕΛ, και όμως δεν υπάρχει τίποτα πιο δηλωτικό, για να εκφράσει την κατάσταση.

  Όσο για τις υποσχέσεις και «δεσμεύσεις»…
  Ποιος από τους δυο δεν είναι αποφασισμένος να πουλήσει την ψυχή του στο Διάολο, προκειμένου να καμαρώσει Πρόεδρος των Παγκυπρίων;

 15. Πόπη Μουπαγιατζή Says:

  «Στην πατρίδα μου πλήθυναν οι Φοίνικες
  την πατρίδα μου πουλούν καθημερινά μεσοτιμής
  οι Φοίνικες
  σε κάθε γωνιά εμπορείο φοινικικό
  εκεί που άλλοτε βλάσταινε μονάχα
  η δάφνη η ελληνική
  για τους γενναίους».

  Δικαίωμα ψήφου δεν έχω, ως Ελλαδίτισσα, αλλά ιδού η πρότασή μου για άκυρο. Θα έχουν έτσι και μια μοναδική ευκαιρία οι παρατρεχάμενοι (εκλογικοί αντιπρόσωποι) του ΔΗΣΑΚΕΛ να διαβάσουν στίχους του πρόσφατα αποδημήσαντος Ανδρέα Παστελλά…

 16. Πόπη Μουπαγιατζή Says:

  Χώρια που θα ανησυχούν (κι αυτό μ’ αρέσει) τι κάνει τόση ώρα ο/η ψηφοφόρος στο παραβάν…

 17. Άντρος Γρηγορίου Says:

  α

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: