Καιροσκόπος και υποκριτής σαν Τουρκοκύπριος προοδευτικός

 

 

Είχα ξαναγράψει για το θέμα αυτό, πριν από είκοσι περίπου χρόνια. Ότι και οι παροιμίες και οι παρομοιώσεις έχουν άμεση σχέση με το κοινωνικό περιβάλλον και τον ιστορικό χώρο που τις παράγει, και ότι ανάλογα με τις εποχές και τις εξελίξεις καθορίζονται και αυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι την εποχή των φλίππερ, όταν όλοι συχνάζαμε στα σφαιριστήρια και παίζαμε με μανία αυτές τις μηχανές,  επικράτησε η φράση, άμα βλέπαμε κάποιο να λάμπει από χαρά και επιτυχία: «Άναψαν τα σπέσιαλ του». Τότε, όταν το παιγνίδι με το φλίππερ πήγαινε καλά, άναβε η ένδειξη «σπέσιαλ», που σήμαινε φωτάκια παραπάνω, ειδικά ένα φως πιο έντονο στην ημίγυμνη γυναίκα που σου χαμογελούσε, ακόμη κουδούνια να παίζουν με το χαρούμενο ήχο του κέρδους και της νίκης, οι βαθμοί του παιγνιδιού να ανεβαίνουν κατακόρυφα, δωρεάν παιγνίδια να δίνονται αφειδώς.  Κι όταν έσβηνε η μηχανή, από δυνατό ταρακούνημα, έγραφε «τιλτ», γι’ αυτό άμα κάποιος μας φαινόταν σβηστός, λέγαμε «ασ’ τον αυτόν, είναι τιλτ».

Στην Κύπρο επιβάλλεται η δημιουργία μιας νέας παροιμίας που επιβάλλουν οι καιροί που ζούμε. Προτείνω, λοιπόν, την ακόλουθη: Καιροσκόπος και υποκριτής σαν Τουρκοκύπριος προοδευτικός.

Γιατί, οι λεγόμενοι Τουρκοκύπριοι προοδευτικοί, παίζουν στο παιγνίδι του Κυπριακού το ρόλο της ανάπτυξης των ψευδαισθήσεων και του χρυσώματος του χαπιού των υποχωρήσεων. Όλοι τους χρησιμοποιούν, και οι ξένοι και οι δικοί μας, για να δικαιολογήσουν τις παραχωρήσεις που γίνονται προς την Άγκυρα. Και οι προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι αρπάζουν τα προνόμια που επιζητεί να επιβάλει η Άγκυρα για να ενισχύσει τα στρατηγικά της ερείσματα στο νησί. Αρπάζουν αυτά που επιβάλλει η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας, δέχονται την αδικία εις βάρος των συμπατριωτών τους Ελληνοκυπρίων και ενώ υποκρίνονται ότι υποστηρίζουν την αγάπη και την ειρήνη μεταξύ των κοινοτήτων δεν λένε τίποτα για την ταμπακέρα: διαιωνίζουν τα ψέματα της Άγκυρας, δεν καταδικάζουν την εισβολή και την κατοχή, δεν δηλώνουν ευθαρσώς ότι εμείς οι Τουρκοκύπριοι είμαστε περήφανοι και δεν δεχόμαστε να μένουμε σε κλεμμένα σπίτια και περιουσίες αλλά, με βάση τα δεδομένα της κατοχής, απαιτούν ένα πολιτικό μόρφωμα με ρατσιστικές διακρίσεις εις βάρος των συμπατριωτών τους Ελληνοκυπρίων.

Είναι χαρακτηριστικό πώς για τη μειονότητα αυτή υπάρχουν σχεδόν δύο Έλληνες πρόσφυγες για κάθε Τουρκοκύπριο, για κάθε 20, περίπου, Τουρκοκύπριους αναλογεί  ένας Έλληνας νεκρός του ‘74. Ούτε ο Χίτλερ στα πιο τρελά του όνειρα δεν προσδοκούσε τέτοια προνόμια και  για τους  Αρίους της φυλετικής του υπεροψίας .

Η στάση των Τουρκοκυπρίων προοδευτικών απέναντι στο Κουρδικό ζήτημα είναι αρκούντως διαφωτιστική για την υποκρισία τους. Ενώ ζητούν τόσα και τόσα στην Κύπρο, στα πλαίσια δήθεν της προοδευτικής λογικής, της συνεννόησης και της ειρήνης, δεν λένε μια κουβέντα υποστήριξης για τα δικαιώματα των Κούρδων. Για τους υποκριτές και φαρισαίους Τουρκοκύπριους προοδευτικούς, οι Κούρδοι δεν υπάρχουν, και κάθε σφαγή τους από τον τουρκικό στρατό αποτελεί  χαρμόσυνο γεγονός.

Το θέμα όμως δεν καλύπτει μόνο  τους Τουρκοκύπριους  αλλά και τους δικούς μας δήθεν προοδευτικούς, διανοούμενους, ακτιβιστές και άλλους. Που στα δεκάδες επιχορηγημένα φιλμ τους για το Κυπριακό και την επαναπροσέγγιση, στις εκατοντάδες κοινές εκδηλώσεις με τους λεγόμενους τουρκοκύπριους προοδευτικούς, δεν τους υπέβαλαν ποτέ αυτή την απλή ερώτηση: Ρε παιδιά διαγράψαμε ένα τόσο ωραίο πλαίσιο για τη λύση του Κυπριακού. Όμως με τους Κούρδους, που είναι πέραν από 22 εκατομμύρια, τι θα γίνει; Έρχεστε να κάνουμε μια ωραία και κοινή διακήρυξη ότι αυτά που θα δοθούν στους Τουρκοκύπριους,  και το μοντέλο που υποστηρίζουμε για να λειτουργήσει στην Κύπρο να είναι παρόμοιο και στην Τουρκία για το θέμα των Κούρδων;

Τότε θα έβλεπες απίστευτα όσα. Όμως κανένας προοδευτικός Ελληνοκύπριος ή Ελλαδίτης δεν υποβάλλει ανάλογα ερωτήματα είτε από στρουθοκαμηλισμό, γιατί δεν θέλει να καταρρεύσει το μοντελάκι που φτιάχνει, είτε από δειλία.

Είναι υποκριτές και φαρισαίοι οι Τουρκοκύπριοι προοδευτικοί είναι υποκριτές και φαρισαίοι και οι Έλληνες προοδευτικοί. Στο θέμα αυτό πάμε ισότιμα.

Advertisements

2 Σχόλια to “Καιροσκόπος και υποκριτής σαν Τουρκοκύπριος προοδευτικός”

  1. Παντελής Μηνά Says:

    Σάββα, Στείλε μου ένα σύντομο μήνυμα με email για να πάρω τη διεύθυνση σου γιατί δε μπορώ βέβαια να σου στέλνω προσωπικά μηνύματα στην ιστοσελίδα σου. Θα ήθελα πάρα πολύ να επικοινωνούμε πιο συχνά. Είμαι πολύ ευτυχής που νοιώθω ότι εξακολουθείς να είσαι το «αγνό παιδί» που γνώρισα κάποτε στον Καράολον. Περιμένω. Παντελής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: