Γιατί πρέπει να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους η κ. Λήδα Κουρσουμπά και η κ. Στέλλα Κυριακίδου


Θα μιλήσω εν παραβολαίς.

Παραβολή Α.

Μια νύχτα βαρέθηκα να σηκωθώ για να πάρω ένα ποτήρι νερό για το αντιβιοτικό και κατάπια το χάπι χωρίς νερό. Το πρωί σηκώθηκα με πόνο στον λαιμό και έτρεξα  στον ωτορινολαρυγγολόγο.

-Κύριε, μου είπε, κινδύνεψες με οισοφαγίτιδα γιατί το χάπι κόλλησε εκεί στον λάρυγγα, άρχισε να λιώνει και οι ουσίες του να επενεργούν γύρω, παρ’ ολίγο να σου τρυπήσουν τον οισοφάγο. Αφού έκανε τα αναγκαία  ιατρικά (αφαίρεση υπολειμμάτων χαπιού και καθαριότητα της περιοχής) και έληξε, ευτυχώς, η περιπέτεια μου, γύρισε και μου είπε αυστηρά.

-Παρακαλώ να επιστρέψεις το πτυχίο σου στο Πανεπιστήμιο για τα περαιτέρω.

Νόμιζα ότι αστειευόταν, όμως συνέχισε πιο έντονα.

-Δεν επιτρέπεται άνθρωπος με πανεπιστημιακό δίπλωμα να παίρνει το χάπι του χωρίς νερό. Εσύ την έκανες αυτή τη βλακεία, πρέπει, λοιπόν, να επιστρέψεις το πτυχίο σου στο Πανεπιστήμιο, και αυτοί θα αποφασίσουν κάποιο αντίτιμο, κάποιο κόστος που πρέπει να καταβάλεις για να το πάρεις πίσω πάλι. Π.χ.  να δώσεις εξετάσεις σε τρία μαθήματα και όταν γράψεις καλά να σου επιστρέψουν το δίπλωμα.

Είδε το βλέμμα μου που συνέχιζε να παραμένει απορημένο και ξανατόνισε: Κύριε επιτέλους να μάθουμε ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο κόστος για τα λάθη και τις βλακείες που κάνουμε.

Έφυγα με ένα μεγάλο μάθημα. Γιατί, ευτυχώς, στην Κύπρο υπάρχουν αξιοπρεπείς και άξιοι γιατροί. Το μάθημα ήταν απλό. Πρέπει να υπάρχει κάποιο κόστος για τις βλακείες και τα λάθη που κάνουμε.

 

Παραβολή Β’

Ένας καθηγητής στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης ήταν ανεκδιήγητος, αμαθής, προκλητικός και με ανεπίτρεπτη συμπεριφορά. Χαρακτηριστικά, κάποτε είπε σε μαθήτρια του, που ήταν στο πρώτο θρανίο: «φύγε εσύ από δω, που είσαι χοντρή», «κι έλα εσύ που είσαι όμορφη» είπε σε άλλη. Αν δεν το πιστεύετε αυτό που σας διηγούμαι, υπάρχουν οι σχετικοί φάκελοι στο αρχείο του Υπουργείο Παιδείας προς επιβεβαίωση.  Όταν άκουσα αυτή την είδηση, σκέφτηκα το κορίτσι που το απέπεμψε από την πρώτη θέση, το οποίο θα πλήρωνε ψυχολογικά για όλη του τη ζωή τη βλακεία αυτού του κτήνους/καθηγητή, και είπα: «δεν γίνεται άλλο, αυτός ο άνθρωπος πρέπει να φύγει από την εκπαίδευση». Μόλις το είπα, ένας προοδευτικιάρης συνάδελφος με κοίταξε επιτιμητικά.

-Μα θα του στερήσουμε το ανθρώπινο δικαίωμα της εργασίας;

-Κανείς δεν του στερεί το ανθρώπινο δικαίωμα της εργασίας. Αυτός  ο ανεκδιήγητος μπορεί να γίνει αχθοφόρος, ναυτικός, βουλευτής και όλα τα άλλα επαγγέλματα. Στην τάξη όμως δεν πρέπει να ξαναμπεί. Γιατί  υπάρχει και ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα των παιδιών: Να διδάσκονται από καλούς και άξιους δασκάλους.

Έτσι το Υπουργείο τον απέλυσε και γλίτωσαν τα παιδιά.

Πρώτο επιμύθιο:

Καλώ την κ. Λήδα Κουρσουμπά και την κ. Στέλλα Κυριακίδου να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, η πρώτη από Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων Παιδιού και η δεύτερη από Βουλευτής. Οι ενέργειές τους για το σβήσιμο των ονομάτων των γονιών από τις ταυτότητες και τα απολυτήρια των σχολείων καταστρατηγεί ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα των παιδιών να έχουν συνεκτικούς δεσμούς, να έχουν ταυτότητα, να έχουν μνήμη, ύπαρξη και ιστορία. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες φασιστοειδείς ενέργειες για την μετατροπή των παιδιών και των μελλοντικών πολιτών σε άχρωμο, άοσμο, και άγευστο μαζοπολτό.

Το θέμα έχει ποικίλες προεκτάσεις  και θα συνεχίσουμε αύριο. Αυτές οι λογικές της ισοπέδωσης και του τεχνοφασισμού είναι και οι πιο επίφοβες γιατί ξεγελούν με πονηρούς τρόπους τις αντιστάσεις των πολιτών. Η βλακεία και οι ύποπτες πολιτικές για να περάσουν έχουν πολλά εύηχα ονόματα και καλύπτονται από ελκυστικά χρώματα. Ας τις αποκαλύψουμε, συντελώντας έτσι στην κατανόηση των νέων καιρών και στην κοινωνική αυτογνωσία μας.

Αύριο, λοιπόν, θα συνεχίσουμε. Μέχρι τότε εύχομαι να ακουστεί ότι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι κυρίες Κουρσουμπά και Κυριακίδου. Δηλαδή προσχώρησαν στο στρατόπεδο των ανθρώπων που αποδέχονται τη θεμελιώδη αρχή: ότι πρέπει να υπάρχει κόστος για τα λάθη και τις ζημιές που κάναμε. Και έκαναν μεγάλη ζημιά στα παιδιά και στην κοινωνία ευρύτερα.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Γιατί πρέπει να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους η κ. Λήδα Κουρσουμπά και η κ. Στέλλα Κυριακίδου”

  1. Σωτήρης Ραπτόπουλος Says:

    …Ακριβώς όπως ο Αμερικανός που ακρωτηριάζει το δάκτυλό του, προσχωρώντας στον ιαπωνικό τρόπο τίσης, σ’ εκείνη την ταινία που τόσο σ’αρέσει…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: