ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΗ ΣΟΡΟΓΚΑ


Κάποτε, η έκθεση ενός άξιου Ελλαδίτη καλλιτέχνη αποτελούσε το καλλιτεχνικό γεγονός της Λευκωσίας, για μέρες το συζητούσαν, κι όλοι, όχι μόνο οι φιλότεχνοι αλλά και κάθε ένας με ευρύτερα πνευματικά ενδιαφέροντα, όδευαν στον χώρο που τη φιλοξενούσε.

Παλιά αυτό, πριν οικοδομηθεί η νεοκυπριακή αυτάρκεια, η οποία με αναπτυγμένα επαρχιώτικα σύνδρομα στρέφει τη ράχη στην ποιοτική κατάθεση της Ελλάδας και αρκείται σε κάθε κυπριακή έκφανση, καλή ή κακή.

Παλιά αυτό, πριν την οικοδόμηση του πλέγματος των κυπριακών γκαλερί, οι οποίες βλέπουν ανταγωνιστικά την άφιξη ακόμη και των πιο ποιοτικών  Ελλαδιτών ζωγράφων, γιατί τους αφαιρούν ένα κομμάτι από την πίττα του δούναι και λαβείν, από αυτό που συνήθισαν τον κόσμο να προσεγγίζει και από το οποίο κερδοφορούν–μόνο Κύπριους και τίποτε άλλο:  Κύπριους καλούς ή  ημιμαθείς ή ατάλαντους και αμαθείς, για να μην πω και για τις εκθέσεις που προκαλούν θυμηδία και χλεύη.

Παλιά αυτό, πριν την επικράτηση του νεοκυπριακού ιδεοληπτικού λόγου, που μπορεί να προκαλέσει σεισμό κοσμοσυρροής για την κοινή έκθεση ημιτάλαντου και ημιμαθούς Τουρκοκύπριου ζωγράφου με ατάλαντο και αμαθή Ελληνοκύπριο εικαστικό, ενώ μια έκθεση με τον Μυταρά ή τον Τέτση μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Τα σκέφτηκα αυτά μεταβαίνοντας στην έκθεση του Σωτήρη Σόρογκα, Σκουριές και πέτρες, οργανωμένη από τον Δήμο Έγκωμης της μείζονος Λευκωσίας, που θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την Κυριακή 24 Ιουνίου στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η ζωγραφική του Σωτήρη Σόρογκα, με λιτό τρόπο, αποτυπώνει τον χρόνο, τη φθορά και την απώλεια, ο ζωγράφος φιλέταιρος και φιλάνθρωπος, μέσα στην εκδήλωση του συμπάσχειν με τους ανθρώπους και τους φίλους αλλά και με τα πράγματα, αφήνει κάποτε και κάποιες ευφρόσυνες πινελιές ανάστασης.

Σταματώ εδώ, η πρόθεσή μου δεν είναι να μιλήσω ως τεχνοκριτικός –δεν μου πάει αυτός ο ρόλος, ούτε έχω τον στοιχειώδη εξοπλισμό. Είναι όμως παγκοίνως αποδεκτό -και από τον Δήμο και από τους Σοφιστές- πως ο Σωτήρης Σόρογκας είναι ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους, γι’ αυτό πιστεύω ότι η υπόθεση της  ποιότητας  πρέπει να κερδηθεί στη Λευκωσία. Η έκθεση του Σόρογκα, ποιοτική και καίρια,  είναι εκεί μέχρι την Κυριακή, και θα δούμε αν θα νικήσει η επαρχιώτικη επανάπαυση και ο επικρατήσας ιδεοληπτικός λόγος ή η επίσκεψη των φιλοτέχνων θα βοηθήσει να κερδηθεί  το στοίχημα της ποιότητας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: