ΤΑ ΙΝΔΙΚΑ ΧΟΙΡΙΔΙΑ

Τα ινδικά χοιρίδια

(ένα άρθρο γραμμένο πριν 23 χρόνια και δημοσιευμένο στη Σημερινή, το 1989. Τίποτα δεν αλλάζει στον τόπο αυτό. Ακολουθούμε τον ίδιο στραβό δρόμο και τους ίδιους ηλίθιους πολιτικούς) 

Οι λύσεις που προωθούνται, κάθε λίγο και λιγάκι, για το Κυπριακό θα μείνουν στην ιστορία της  ανθρωπότητας για τα εξωφρενικά και ανεπανάληπτα που προτείνουν, για τα ρατσιστικά και φασιστικά στοιχεία που περιέχουν. Και ο κυπριακός ελληνισμός, εν πολλοίς άβουλος, με ηγεσίες ως επί το πλείστον χρεοκοπημένες, γίνεται καθημερινώς ρεζίλι. Οι κάθε λογής μεσολαβητές και απεσταλμένοι, εκμεταλλευόμενοι το κλίμα ηττοπάθειας και ραγιαδισμού, κατεβαίνουν κάθε τόσο και τον εξευτελίζουν ακόμη παραπάνω, κόβοντας και ράβοντας τα διάφορα κοστούμια-λύσεις, που δεν είναι παρά ρούχα ενός δραματικού τσίρκου.

Τώρα, κατεβαίνει εδώ ο νέος απεσταλμένος του Ο.Η.Ε. κ. Φεϊσέλ, ο οποίος έχει ένα «έγγραφο ιδεών» για «λύση» του Κυπριακού, που θα παραμείνει στον χαρτοφύλακά του για μελλοντική χρήση αναλόγως των περιστάσεων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το «έγγραφο ιδεών» του κ. Φεϊσέλ, ανάμεσα σε άλλα, προνοεί:

Με τη «λύση», από τις 200 χιλιάδες πρόσφυγες θα μπορέσουν να επανεγκατασταθούν 10 χιλιάδες μόνο, κυρίως οι κάτοχοι ξενοδοχειακών ή τουριστικών μονάδων για ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος  στα κατεχόμενα. Οι Ελληνοκύπριοι θα δικαιούνται να διακινούνται στις κατεχόμενες περιοχές ως τουρίστες, εκτός αριθμού 5000 προσώπων που θα βρίσκονται στον κατάλογο «ανεπιθύμητων προσώπων», που θα καταρτίσουν οι δύο πλευρές.

Ο Ο.Η.Ε., λοιπόν, που προπαγανδίζει ὀτι στηρίζει τη λειτουργία του σε αρχές και στα ανθρώπινα δικαιώματα, γίνεται κήρυκας του χειρότερου ρατσισμού, των διακρίσεων και του φασισμού. Βασίζει την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους με βάση το επάγγελμά τους. Προωθεί κατάλογο ανεπιθύμητων πρόσωπων που δεν θα δικαιούνται, ούτε καν σαν τουρίστες, να επισκεφτούν την Κερύνεια, δημιουργώντας έτσι ένα κοινωνικό στρώμα που πρέπει, σύμφωνα με τις λογικές και προδιαγραφές της περιβόητης λύσης, να περιθωριοποιηθεί. Να οδηγηθεί σε κοινωνική απομόνωση και διαφοροποίηση, να έχει λιγότερα δικαιώματα από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ανήκουστα και φρικτά πράγματα, που θυμίζουν ρωμαϊκές προγραφές. Μήπως, αύριο, θα ζητήσουν, για να ξεχωρίζουν αυτοί οι «ανεπιθύμητοι», να φέρουν κίτρινο άστρο στο στήθος ή δερματοστιξία, δηλαδή τατουάζ, στο μέτωπο; Σε μια εποχή που μιλούν όλοι για κατάργηση  του φακελώματος, θα ανασκοπηθεί το παρελθόν και θα εξεταστούν τα φρονήματα των Ελλήνων του νησιού, για να ευρεθούν οι «επικίνδυνοι ανεπιθύμητοι»; Αυτοί, δηλαδή, που σ’ όλο αυτό το εξωφρενικό ρεζίλεμα δεν έχουν αποκτηνωθεί, έχουν ευαισθησία στο θέμα των εθνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, πιστεύουν στην απελευθέρωση και τη δημοκρατία.

Αν ακουγόταν κάτι παρόμοιο αλλού, θα προκαλούσε ανταραχή και χιονοστιβάδα δηλώσεων και εκδηλώσεων εναντίον του απαρτχάιντ και του φασισμού. Φανταστήκατε ποτέ, στη Γαλλία, τη Σουηδία ή τη Δανία, κάποιοι να διανοούνται καν ότι μπορούν να διαχωρίσουν μια κατηγορία πληθυσμού και να προσπαθήσουν να της επιβάλουν οποιαδήποτε απαγόρευση;

Η Κύπρος, όμως, έχει μεταβληθεί σε ένα εργαστήριο και ο πληθυσμός της σε πειραματόζωα, όπου όλοι κατεβαίνουν για να πειραματιστούν και να επιβάλουν συνταγματικά και πολιτειακά κατασκευάσματα και λύσεις πρωτοφανείς στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αναδιφώντας σε δεκάδες τόμους εθνογραφίας και Ιστορίας, μελετώντας για τα συστήματα διακυβέρνησης στις ζούγκλες, στις στέπες και στις σαβάνες, στους πρωτόγονους και ιστορικούς λαούς, δεν θα βρεις παρόμοια με αυτά που προτείνονται για λύση του Κυπριακού. Και ενώ οι οικολόγοι και διάφορες άλλες ομάδες ζωόφιλων αγωνίζονται και διαδηλώνουν εναντίον της καταπίεσης των ζώων στα πειραματικά εργαστήρια και υπέρ της απελευθέρωσης των ινδικών χοιριδίων, για τον ανθρώπινο πληθυσμό της Κύπρου όλα επιτρέπονται, ακόμη και τα πιο εξωφρενικά. Λοιπόν, το ότι μερικοί σκέφτονται πως μπορεί να προτείνουν τέτοιας υφής προτάσεις, ότι μπορεί να συζητήσουμε τέτοια ξετσίπωτα και φασιστικά (ή, το χειρότερο, το ότι μερικοί “δικοί μας” τα έχουν ήδη συζητήσει και τα έχουν ήδη αποδεχτεί) δείχνει την κατρακύλα του Κυπριακού, που μας οδήγησε όλη αυτή η πορεία των “φιλικών” συνομιλιών με τον κατακτητή, καθώς και οι συνεχείς υποχωρήσεις. Ακόμη, δείχνει την άμεση και πιεστική ανάγκη της αλλαγής στην πορεία μας.

Οι συνεχείς υποχωρήσεις, το ξεπούλημα και ο ενδοτισμός δεν θα μας οδηγήσουν παρά μόνο στην πλήρη εξαφάνισή μας. Ξεκινήσαμε από το ιερό και επαναστατικό δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, που αποτελεί τη βασικότερη και κυριότερη αρχή των Ηνωμένων Εθνών. Η πρώτη και βασική μας υποχώρηση οδήγησε στο σύνταγμα της Ζυρίχης, που ξένοι αντικειμενικοί παρατηρητές ονόμασαν συνταγματικό τερατούργημα. Τα πειράματα ξεκίνησαν. Η διείσδυση του τουρκικού επεκτατισμού και οι δικές μας υποχωρήσεις οδήγησαν σήμερα σε ένα πολυποίκιλο μωσαϊκό, που ακροβατεί στο τεντωμένο σκοινί. Αντί να υπάρχει η ελληνική σημαία απ’ άκρου σ’ άκρον της Κύπρου, όπως θα ήταν το φυσιολογικό αν εφαρμοζόταν η αρχή της αυτοδιάθεσης, φτάσαμε τώρα στην αφύσικη παρουσια έξι σημαιών (ελληνική, κυπριακού κράτους, Ο.Η.Ε., αγγλική στις Βάσεις, τουρκική, σημαία του “κράτους” Ντεκτάς). Αντί να ειναι μια ενιαία περιοχή, το έδαφος της Κύπρου έχει χωριστεί σε φέτες (κυπριακό κράτος, κατεχόμενα, νεκρή ζώνη, υπό την ευθύνη των Ηνωμενων Εθνών, αγγλικές βάσεις).

Ο πληθυσμός του νησιού, αντί να αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο, που θα διοικείται με βάση την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, χωρίστηκε σε κοινότητες. Τώρα, με το έγγραφο ιδεών του κ. Φεϊσέλ, η ελληνική πλειονότητα του νησιού θα χωριστεί σε πρόσφυγες που δικαιούνται να επαναεγκατασταθούν και σε πρόσφυγες που δεν θα δικαιούνται, σε εκείνους που μπορούν να κινηθούν στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο και σε κείνους που θα μπουν σε κατάλογο ανεπιθύμήτων προσώπων.

Σ’ όλη αυτήν την κατάπτωση και το ρεζίλεμα, για να ανακοπεί ο φασιμός και το απαρτχάιντ, δεν απομένει παρά μόνο η επανατοποθέτηση του Κυπριακού πάνω στις βασικές αξίες και δικαιώματα, της απελευθέρωσης και του αυτοκαθορισμού. Η μοίρα των ινδικών χοιριδίων πρέπει να τερματιστεί.

[1989]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: