Παγκοσμιοποίηση και κορόιδα

Παγκοσμιοποίηση και κορόιδα

«Κάθε χωριό έχει τον τρελό του και αν δεν έχει τον φτιάχνει». Πώς εξ άλλου θα περνούσε η ώρα στις παλιές αγροτοποιμενικές κοινότητες, που ζούσαν στους αργόσυρτους ρυθμούς τους, χωρίς τα σύγχρονα μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά,  μαζικής ψυχαγωγίας, ενημέρωσης και απασχόλησης; Η ζωή του κάθε χωριού περιοριζόταν στα σύνορά του, χωρίς οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα, έπρεπε λοιπόν, εκ των ενόντων, όπως λέμε εμείς οι παλιοί φιλόλογοι, να δοθούν λύσεις,  κάποιος να είναι ο βλάκας, το κορόιδο, ο τρελός του χωριού, για να εκτονώνονται οι κάτοικοι με το πείραγμα και την πλάκα, να περνούν τον καιρό τους. Αναλάμβανε ένας αυτόν το ρόλο, είτε γιατί ήταν κορόιδο είτε γιατί τον ωθούσαν να γίνει, έτσι βοηθούσε στην αρμονική και ισορροπημένη ζωή του χωριού.

Η έννοια του κορόιδου, αλλάζει ανάλογα με τις κοινωνικές συνθήκες, ανασημασιολογείται, μεταμορφώνεται. Σήμερα, μέσα στα εκατοντάδες εκατομμύρια μαζικά και ανώνυμα πλήθη της παγκοσμιοποίησης και του διαδικτύου, τα κορόιδα εντοπίζονται με άλλο τρόπο. Αναφέρομαι σε προσωπική εμπειρία: Πριν λίγο καιρό στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο βρήκα ένα χαρμόσυνο μήνυμα.  Συγχαρητήρια, μου ανέφεραν, έχει γίνει ηλεκτρονική κλήρωση από εκατόν περίπου χιλιάδες ηλεκτρονικές διευθύνεις και βγήκα πρώτος νικητής, έτσι έχω κερδίσει το ποσόν των δύο εκατομμυρίων δολαρίων!  Έπρεπε, να αποστείλω απάντηση, ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά, για τα περαιτέρω. Έκανα το λάθος και ανταποκρίθηκα, περισσότερο για να διερευνήσω τι κομπίνα στήνεται με αυτά τα μηνύματα (αυτό αν θέλετε το πιστεύετε, μπορείτε να σκεφτείτε ότι γλίστρησα στην παγίδα κι έδρασα ως κορόιδο). Τηλεφώνησα λοιπόν σε έναν αριθμό της Αγγλίας και μου απάντησαν ότι πρέπει να τους δώσω τον αριθμό του λογαριασμού μου καθώς και  δύο χιλιάδες δολάρια για τα συναφή έξοδα αυτής της κλήρωσης και της μεταβίβασης του ποσού και αυτοί θα μου εμβάσουν στο λογαριασμό μου τα δύο εκατομμύρια δολάρια. Απάντησα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Είμαι γενναιόδωρος, δεν χρειάζεται να σας στείλω δύο χιλιάδες, κρατήστε 200 χιλιάδες δολάρια απ’ αυτά που κέρδισα και στείλετέ μου τα υπόλοιπα ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες. Δεν επικοινώνησαν ξανά μαζί μου.

Έκτοτε όμως πήρα δεκάδες άλλα παρόμοια μηνύματα. Χήρες από την Αφρική που δεν τους επιτρέπουν τα καθεστώτα των χωρών που ζουν να μεταφέρουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του συζύγου και ζητούσαν έναν λογαριασμό στο εξωτερικό να τα μεταφέρουν, ταμίες σε Τράπεζες του τρίτου κόσμου που ανακάλυψαν δεκάδες εκατομμύρια σε άγνωστους λογαριασμούς τεθνεώτων χωρίς κληρονόμους και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις και ζητούσαν πάλιν έναν λογαριασμό στο εξωτερικό για να τα εμβάσουν. Σε όλα υπόσχονταν μερίδιο που πλησίαζε το  είκοσι με τριάντα τοις εκατόν. Αν ακολουθούσα αυτά που μου ζήτησαν θα ήμουν σήμερα, σύμφωνα με τις υποσχέσεις τους, κάτοχος πέραν των εκατόν εκατομμυρίων δολαρίων.

 Φαίνεται ότι διάφοροι μηχανισμοί παγκόσμιας εμβέλειας, με έδρα συνήθως στις ΗΠΑ και στην Αγγλία,  προσπαθούν να εντοπίσουν κορόιδα μέσα από τον παγκόσμιο ηλεκτρονικό ιστό, οι κομπίνες στήνονται πια ηλεκτρονικά. Αν ανταποκριθεί κάποιος, αρχίζουν οι διαδικασίες αγκιστρώματός του. Και αν αρνηθεί στην εξέλιξη, επιμένουν με νέα μηνύματα ελπίζοντας ότι κάποτε θα δαγκώσει το δόλωμα. Και στατιστικά να το εξετάσει κάποιος, από τις δεκάδες χιλιάδες στους οποίους απευθύνονται, μέσω του Ίντερνετ, κάποιοι θα τσιμπήσουν και η δουλειά θα αποφέρει τα κέρδη της.

Τα γράφω, ω συμπατριώτες της γλυκείας νήσου Κύπρου, ως προειδοποίηση. Ψάχνουν για κορόιδα από παντού. Η μεγαλύτερη, φυσικά, κομπίνα, για μαζική ανεύρεση κορόιδων από Αμερική και Αγγλία έγινε με το σχέδιο Ανάν. Αν περνούσε αυτό το σχέδιο θα σημειωνόμαστε στο βιβλίο των ρεκόρ. Ότι, δηλαδή, ένας ολόκληρος λαός δέχτηκε να του τα πάρουν όλα, με υποσχέσεις για ψιχία στο μέλλον. Δηλαδή θα αποτελούσε την πιο μαζική ανεύρεση κορόιδων με τη μεγαλύτερη απόδοση κερδών για τους κομπιναδόρους Αμερικής και Αγγλίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: