ΚΑΜΩΜΑΤΑ


Η ώρα, που μια νέγρα λεσβία θα γίνει/

 πρόεδρος της Αμερικής , είναι/

επικείμενη

 

Σε μια χώρα που δεν έχει πια εικονοστάσι ο Μαρωνίτης εφορμά για να κατεβάσει  εικόνες

(μικρή προσθήκη στο κείμενο «Αρχαίοι Έλληνες -Ένα του Ρένου κι ένα του Μαρωνίτη»)


Από την εποχή της Αναγέννησης μέχρι σήμερα, εδώ και πεντακόσια χρόνια, περνώντας μέσα από διάφορα κινήματα σκέψης (διαφωτισμός, ρεαλισμός, μαρξισμός, φροϋδισμός, κ.λπ. κ.λπ.) σκάφτηκε μια κοίτη στάσεων και συμπεριφορών της κριτικής σκέψης.

Στην πολιτική ανάλυση αλλά και στην καλλιτεχνία και ποίηση ήταν καθημερινό ψωμοτύρι οι αναφορές: ανατρεπτικός, αμφισβητίας, εναντίον του κατεστημένου, απομυθοποίηση, κολασμένος καλλιτέχνης, καταραμένος, αιρετικός, αμαρτωλός, χωρίς όρους και όρια τέχνη, επαναστάτης, αποκαθηλώνει από το εικονοστάσιο τις εικόνες της λατρευτικής  συνήθειας, αποκαλυπτικός, εικονοκλάστης και προκλητικός, σαρκαστικός στις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες .

Καλώς, οι στάσεις αυτές κατεδάφιζαν τις μακραίωνες λογικές της φεουδαρχικής κοινωνίας που, παρά την επέλαση του αστισμού, την τεχνολογική επανάσταση και τη συσσώρευση της επιστημονικής γνώσης, φτάνουν ίσαμε τις μέρες μας. Καλώς, οι στάσεις αυτές κατεδάφιζαν τις μακραίωνες λογικές της αστικής κοινωνίας που ανέλαβε τη διαδοχή. Όμως σήμερα, αυτές οι στάσεις κατάντησαν βολικές, χωρίς να αντιστοιχούν με τις πραγματικές συνθήκες ύπαρξης της κοινωνίας, χωρίς να αντιστοιχούν με τα δεδομένα της ζωής μας. Το χειρότερο, αυτές οι στάσεις και νοοτροπίες έχουν ενσωματωθεί στο εποικοδόμημα της κυρίαρχης διεθνούς ελίτ, αποτελούν θεμελιώδη συστατικά της καταπίεσης που εξασκεί το σημερινό σύστημα εκμετάλλευσης.

Όταν επικράτησαν άλλα φετίχ, του εμπορεύματος, του θεάματος, της πλάγιας, αλλά περισσότερο αδίστακτης, εξουσίας,  εκεί πρέπει να κατευθυνθούν τα βέλη και όχι στους παλιούς και κατεδαφισμένους στόχους. Η έξυπνη εξουσία αφήνει να καλλιεργούνται και να προβάλλονται αγροτικές επαναστάσεις όταν οικοδομήθηκε η επικράτεια των βιομηχανικών εργοστασίων και των εργαζομένων εκεί και, τώρα, παράγει έργα με συνδικαλιστικούς αγώνες, απεργίες και καταλήψεις εργοστασίων του μεσοπολέμου/ μεταπολέμου όταν η βιομηχανική παραγωγή έγινε ο φτωχός συγγενής της συσσώρευσης και το παιγνίδι της αφαίμαξης και εκμετάλλευσης διεξάγεται σε χρηματιστήρια, τράπεζες και μηχανισμούς διακίνησης  χρήματος.

Καμώνονται, όμως οι λεγόμενοι ριζοσπάστες και προοδευτικοί της σύγχρονης εποχής ότι δίνουν φοβερές μάχες, ότι ανοίγουν λεωφόρους της σκέψης κ.λπ. γιατί δεν έχουν καταλάβει τους νέους καιρούς, το πολύπλοκο και πολυσύνθετο πλέγμα της νέας εξουσίας, τους βολεύουν, λοιπόν,  οι παλιές στάσεις  είτε γιατί αντιγράφουν και συνεχίζουν από πνευματική οκνηρία είτε γιατί έγιναν μέρη της κυρίαρχης ιδεολογίας και υπηρετούν τους νέους θεούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κύπρο, μετά το 74, άνθισε ένα κίνημα εναντίον του μιλιταρισμού, υπέρ της ειρήνης, εναντίον της επιθετικότητας και του στρατοκρατικού πνεύματος,  γίνονταν ποικίλες εκδηλώσεις και νόμιζες ότι στην Κύπρο δεν υπήρχε μια κοινωνία τρομοκρατημένη από την τουρκική επιθετικότητα, με πενήντα περίπου, χιλιάδες κατοχικά τουρκικά στρατεύματα σε επιθετική διάταξη αλλά ότι οι Κύπριοι έστελναν τα παιδιά τους να πολεμήσουν στο μακρινό Βιετνάμ.

Φίλος από την Αθήνα, έγραφε με έπαρση για τη συνεισφορά του κόμματος της ανανεωτικής αριστεράς στον ιδεολογικό αγώνα: ότι χτύπησε το πνεύμα της στρατοκρατίας, του σοβινισμού και  του εθνικισμού. Διαβάζοντας το κείμενό του νόμιζες ότι από παντού βυσσοδομούσαν εθνικιστές και σοβινιστές  και ότι αυτός και οι σύντροφοί του προτάσσουν τα στήθη τους και δίνουν μάχες, οπωσδήποτε σκληρές, με κόστος και θυσίες για να συγκρατήσουν τα πράγματα στην προοδευτική  πορεία. Ένιωσα την ανάγκη, να τρυπήσω το μπαλόνι του, ένα πεφυσιωμένο μπαλόνι γεμάτο από άχρηστες ιδεοληψίες και του είπα. Μη φοβάσαι, θα τα δώσουν όλα. Η τακτική τους είναι όμως σιγά σιγά για να μη δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες εξελίξεις.  Άρα, δεν χρειάζεται να προτάσσεις τα στήθη σου, να ιδρώνεις και να κινδυνεύεις με κρυολόγημα.

Ουδέποτε στην ιστορία της ανθρωπότητας μαζεύτηκαν τόσοι ανατρεπτικοί, επαναστάτες, αντιεξουσιαστές, απομυθοποιητές,  ανυπότακτοι, χωρίς όρους και όρια ριζοσπάστες και όλοι αυτοί έφεραν τη μεγαλύτερη υπακοή και υποταγή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: