Βουνά της Κύπρου

Η τραγική πορεία της Κύπρου εμφαίνεται με καίριο τρόπο στην τύχη των δύο οροσειρών της. Προηγουμένως, οι κάτοικοι του νησιού ζούσαν, δημιουργούσαν και κινούνταν ελεύθερα ανάμεσα σε δυο βουνά: Του Πενταδακτύλου και του Τροόδους. Μεταξύ των δύο βουνών η πεδιάδα της Μεσαορίας. «Πάνω» και «Κάτω Όρος» ονόμαζαν οι γεωργοί του κάμπου τα δυο βουνά που τ’ αντίκριζαν κάθε πρωί που ξυπνούσαν και δούλευαν τη γη ανάμεσά τους.
Η κατάληψη ολόκληρης της οροσειράς του Πενταδακτύλου και γενικά του 40% του κυπριακού εδάφους από τους Τούρκους εισβολείς, μετέτρεψε το Τρόοδος σε κέντρο της ελεύθερης Κύπρου.

Είναι η μόνη οροσειρά που απέμεινε και το ελεύθερο έδαφος αποτελείται πια σχεδόν μόνο από τον όγκο του Τροόδους και μια λεπτή ζώνη πεδιάδας γύρω γύρω από την οροσειρά. Όμως και η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς που βρίσκεται στην ελεύθερη Κύπρο είναι κάτω από την κυριαρχία της Αγγλίας για τη λειτουργία ενός πανίσχυρου κατασκοπευτικού ραντάρ, που η λειτουργία του κατοχυρώνεται από τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου. Το ραντάρ αυτό, σύμφωνα με τη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, είναι ένα από τα ισχυρότερα στον κόσμο και ο υψηλότερος σταθμός της RAF σ’ όλη την υφήλιο. Από τον κυπριακό Όλυμπο τη θέση του παντεπόπτη Δία, που λατρευόταν παλαιότερα εκεί, αναλαμβάνει το αγγλικό ραντάρ που τα «πανθ’ ορά» που «ούλον ορά, ούλον νοεί, ούλον δε τ’ ακούει».
Πολλοί εξηγούν τις περιπλοκές του κυπριακού και την καταστολή των ελευθεριών του κυπριακού ελληνισμού από την προσπάθεια των Άγγλων και Αμερικανών να κατοχυρώσουν και προστατεύσουν τη λειτουργία αυτού του ραντάρ, που προηγουμένως αποτελούσε έναν από τους σημαντικότατους κρίκους στην παρακολούθηση της πάλαι ποτέ κραταιάς και επίφοβης Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα είναι ενταγμένο στο σύστημα παρακολούθησης Echelon που κατασκοπεύει τα πάντα, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το Ίντερνετ. Στα περίπτερα της Λευκωσίας και των άλλων πόλεων πωλούνται καρτ ποστάλ με το αντιαισθητικό αυτό εξάμβλωμα του αγγλικού ραντάρ που καθημερινά εργάζεται για την προαγωγή των αγγλικών συμφερόντων και εις βάρος των κατοίκων του νησιού. Πολλοί Κύπριοι το αποστέλλουν με περηφάνια. Δεν είναι μόνο θέμα ανυπόφορου κιτς αλλά και μια επιβεβαίωση ότι αρκετοί κάτοικοι του νησιού λειτουργούν ως μέλη μιας μίζερης αγγλοσαξονικής επαρχίας.

Το χειρότερο, τους επισκέπτες του κυπριακού Ολύμπου προειδοποιούν διάφορες ανακοινώσεις. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ γράφει η μία. Άλλη, κοντά στο διάδρομο του συρματοπλέγματος, αναφέρει τα ακόλουθα: ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙΣΤΕ. ΣΚΥΛΟΙ ΕΝ ΠΕΡΙΠΟΛΙΑ. Η τρίτη προειδοποιεί για τον κίνδυνο από την ακτινοβολία του ραντάρ αν οι επισκέπτες υπερβούν ένα ορισμένο ύψος: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΕ ΥΨΟΣ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ, τρομοκρατεί η πινακίδα δίπλα στην είσοδο. Οι επισκέπτες της κορυφής πρέπει να περπατούν απλώς στο χώμα σεμνά, να μην ανεβούν παραδείγματος χάριν σε ένα δέντρο, στην οροφή του αυτοκινήτου, σε μια σκάλα, γιατί ο κίνδυνος από την ακτινοβολία είναι μεγάλος. Οι Άγγλοι επέβαλαν τον φόβο, την ταπείνωση και το καμπούρικο, στην πιο ψηλή κορυφή του νησιού, εκεί που περίμενες φυσιολογικά την εκδίπλωση συναισθημάτων ανάτασης, περηφάνιας και ανάληψης.
Δυο οροσειρές λοιπόν διαθέτει η Κύπρος. Κι η μια είναι υπό την κατοχή της Τουρκίας και η κορυφή της άλλης υπό την κυριαρχία της Αγγλίας. Όλα αυτά υποβάλλουν την έννοια του ασφυκτικού και του αδιεξόδου καθώς και άλλες πικρές σκέψεις για το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού. Μένει η δική μας στάση, τα πιστεύω και η πρακτική μας. Όταν όμως ο Κύπριος, από το νησί της Αφροδίτης, του Μύθου και της Ιστορίας, αποστέλλει ταχυδρομικά δελτάρια με την εικόνα του αγγλικού ραντάρ στο Τρόοδος, ένα παγερό και πνιγηρό οικοδόμημα, σημαίνει ότι έχουμε χάσει και τη μάχη της ιστορικής αυτογνωσίας και τη μάχη της αξιοπρέπειας. Από την τραγωδία πέσαμε στο πιο κάτω σκαλί: της γελοιότητας.

Ένα Σχόλιο to “Βουνά της Κύπρου”

 1. Σωτήρης Ραπτόπουλος Says:

  Αγαπητέ Σάββα, Χρόνια Πολλά!
  Γνωρίζεις την «αδυναμία » μου, να παραπέμπω σε σκηνές κινηματογραφικών ταινιών… Λοιπόν, το σχόλιό σου μού εθύμισε την βρεττανική ταινία «trainspotting». Σε κάποια σκηνή της, ένας από τους (Σκωτσέζους) υποκοσμικούς τύπους που πρωταγωνιστούν πέφτει σε ένα παραλήρημα αυτοκριτικής. Παραπέμπω τον διάλογό του με έναν από τους φίλους του, από μνήμης:
  _»Εμείς οι Σκωτσέζοι είμαστε για κλάμματα»
  _ «Τότε, τί να πόύμε για τους ηλίθιους τους Εγγλέζους» ;
  _ » Εμείς είμαστε οι σκλάβοι των Εγγλέζων. Αφού αυτοί είναι ηλίθιοι, αυτό το γεγονός τί σημαίνει για ΄μάς ;»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: