[Μετά δέκα έτη, ένα κείμενο του 2002, που αποσύρθηκε:] Δημόσιες εμφανίσεις και μέσα μαζικής ενημέρωσης

 

Εν πρώτοις πιστεύω ότι την εποχή του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού πληθωρισμού υπάρχει η ανάγκη προστασίας από τις συχνές εμφανίσεις. Εύκολα μπορεί να γλιστρήσει ο οποιοσδήποτε στην τακτική συμμετοχή και την εύκολη προβολή, γι’ αυτό  πρέπει  να προστατεύουμε  τον εαυτό μας από την  έκπτωση και τη φθορά. Μετά την πικρή δοκιμασία της τελευταίας συμμετοχής σε εκπομπή του ΡΙΚ για τη 15η Ιουλίου, επιβάλλω στον εαυτό μου περίοδο ασκητείας: Μη εμφάνιση σε οποιαδήποτε εκπομπή για έναν περίπου χρόνο. Μια απλή απόφαση που σε ανακουφίζει και σε ηρεμεί.

Και ακόμη κάτι άλλο, πολύ πιο σημαντικό. Κρίνοντας τη συζήτηση του ΟΠΕΚ με θέμα: «Η ιστορία στην εκπαίδευση», η κ. Βαλανίδου, μας έδωσε ένα ντοκουμέντο ιδεολογημάτων ενός επαρχιακού λόγου (= «Τα λάθη μιας συζήτησης», εφ. Πολίτης, 7 Ιουλίου 2002, σ. 27). Είναι χαρακτηριστική, την εποχή των διεπιστημονικών προσεγγίσεων και της επιστημολογίας, η εν εκστάσει εμμονή της κ. Βαλανίδου στον «επιστημονικό» λόγο. Δυστυχώς ο επιστημονικός λόγος στον οποίο αναφέρεται είχε ελεγχθεί στη συζήτηση και αναφέρθηκαν σωρεία λαθών, παραχαράξεων και διαστρεβλώσεων. Θυμίζοντάς μας αλήστου μνήμης εποχές σταλινισμού, η σημειωματογράφος, κατά το «ο πατερούλης ξέρει», συνεχίζει ακάθεκτη εκθειάζοντας.

Ακόμη, στο σημείωμά της προχωρεί σε μια προκατειλημμένη και υστερόβουλη επίθεση κατά του ατόμου μου παρουσιάζοντάς με να διακόπτω, να μιλώ όσο ήθελα  και όποτε ήθελα. Δυστυχώς, για όσους διαστρεβλώνουν και παραχαράσσουν, η ευκολία μαγνητοφωνικής καταγραφής σήμερα, τους αποκαλύπτει και αποδεικνύει την κατασκευή τους και το ψεύδος τους. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει, στα γραφεία της εφ. Πολίτης, μαγνητοταινία με καταγραφή της συζήτησης η οποία τεκμηριωμένα αποδεικνύει ότι δεν διέκοψα κανένα (αντιθέτως), μίλησα λιγότερο από τους υπόλοιπους ομιλητές και σύμφωνα με την τάξη της συζήτησης.   Η μαρτυρία και η καταγραφή ενός γεγονότος δεν επιτελείται στα καφενεία και στα βαλανεία κ. Βαλανίδου. Είναι πράξη ειλικρίνειας και εμπλουτισμός των γνήσιων δεδομένων που θα συντελέσουν στην αυτογνωσία μας. Γι’ αυτό θα σας παρακαλούσα να επικοινωνήσετε με τα γραφεία της εφ. Πολίτης για να σας αποσταλεί η μαγνητοταινία σε οποιαδήποτε διεύθυνση θελήσετε. Πιστεύω ότι μετά τη νέα ακρόαση η αντικειμενικότητά σας θα ανασυρθεί και θα δούμε μια νέα συνεργασία που θα ανασκευάζει.

Σάββας Παύλου [Ιούλιος 2002]

Υ. Γ. Πρόκειται για την περίφημη συζήτηση του ΟΠΕΚ στη Λευκωσία, στις 2 Ιουλίου του 2002, για το νέο βιβλίο Ιστορίας της Γ’ Λυκείου. Στη εκδήλωση μίλησαν οι Α. Λιάκος, Α. Ηρακλείδης, Σία Αναγνωστοπούλου, Δ. Ταλιαδώρος και ο υπογράφων.  Υποστήριξα εκεί ότι αυτή η επιθεση εναντίον της Ιστορίας και η μείωση των αγώνων της Κύπρου εντασσόταν σε μια ευρύτερη προσπάθεια κατεδάφισης της αξιοπρέπειας και περηφάνιας αυτού του τόπου για να περάσουν πιο εύκολα δυσώνυμα σχέδια που κουρέλιαζαν κάθε αρχή -σε λίγους μήνες άρχισαν τα όργανα με το σχέδιο Ανάν. Έκπληκτος είδα, ύστερα από πέντε μέρες, στην εφημερίδα Πολίτης ένα κατεδαφιστικό για μένα άρθρο της κυρίας Βαλανίδου, φαίνεται ότι τα επιχειρήματα που ανέφερα στη συζήτηση προκάλεσαν ανησυχία και συναγερμό, έπρεπε, λοιπόν, να μειωθεί ο εκφραστής τους, ότι, τουλάχιστον, είναι αγενής και προκλητικός –για την επιχειρηματολογία ουδέν ακούστηκε στο σημείωμα της κ. Βαλανίδου, η υπονόμευση έγινε με πλάγια μέσα. Έστειλα το προηγούμενο κείμενο στον Πολίτη όμως σε λίγο πήρα τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας και ζήτησα να μη δημοσιευτεί το κείμενό μου. Ο λόγος ήταν απλός. Ήμουν τότε επιθεωρητής του Υπουργείου Παιδείας και οι ευαισθησίες μου δεν μου επέτρεπαν να κρίνω κάποια που ήταν υφιστάμενή μου. Έστω και αν ήταν τυπικά υφιστάμενή μου -τυπικά γιατί ανήκε σε άλλη ειδικότητα, έστω και αν αυτή ήρξατο χειρών αδίκων. Πάντως ο κυρία Βαλανίδου τάχιστα βρέθηκε στις Βρυξέλλες, σε θέση επίζηλη, ανταμείφθηκε καλά μόλις βγήκε ο Παπαδόπουλος, στις εκλογές του 2003, και το ΑΚΕΛ προωθούσε όλους τους κομματικούς του. Και εγώ, όμως, ύστερα από δέκα χρόνια -τώρα που έφυγα από το Υπουργείο και δεν έχω οποιαδήποτε ιδιότητα προϊσταμένου και η κυρία Βαλανίδου ανήλθε στην εκπαιδευτική ιεραρχία-, μπορώ να το κοινοποιήσω.

2 Σχόλια to “[Μετά δέκα έτη, ένα κείμενο του 2002, που αποσύρθηκε:] Δημόσιες εμφανίσεις και μέσα μαζικής ενημέρωσης”

  1. argonautis Says:

    Μήπως πρόκειται για την κα Βαλανίδου που υπηρετεί τώρα ως διευθύντρια στο Λύκειο Δασουπόλεως; Εκεί απαγορεύτηκαι στους μαθητές να γράψουν άρθρα στην μαθητική εφημερίδα επικριτικά για την κυβέρνηση όσον αφορά τα γεγονοτά που οδήγησαν στην τραγωδία της 11 Ιουλίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: