Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και η ευθύνη των διοργανωτών

Οι εκδηλώσεις, αυθόρμητες και οργανωμένες μέσα από τα σύγχρονα μέσα πληροφόρησης και διακίνησης μηνυμάτων (κινητά, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο,  ιστολόγια κ.λπ.), που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα της έκρηξης, της καταστροφής και των νεκρών, επιβάλλουν στους ανθρώπους που παίρνουν τις σχετικές πρωτοβουλίες να έχουν και ένα ρόλο προστασίας των εκδηλώσεων από ιδεολογικά λοξοδρομίσματα, οικειοποιήσεις και παραχαράξεις.

Πήγα στους διοργανωτές και τόνισα ότι η οργανωμένη παρουσία του ΕΛΑΜ στην εκδήλωση της περασμένης Τρίτης ήταν ανεπίτρεπτη. Οι χιλιάδες των ανθρώπων στην εκδήλωση αυτή κατέβηκαν ως άτομα, δεν κατέβηκαν οργανωμένοι κάτω από τις κομματικές τους ή άλλες ομπρέλες, κατέβηκαν ως ελεύθεροι πολίτες που ήθελαν να διαδηλώσουν τα αισθήματά τους. Η συγκροτημένη παρουσία του ΕΛΑΜ επέβαλε τη σφραγίδα της στο σύνολο της εκδήλωσης. Έπρεπε, λοιπόν, να τόνιζαν στους υπευθύνους αυτής της ομάδας ότι αν ήθελαν να διαδηλώσουν θα συμμετείχαν ως άτομα, αν όμως ήθελαν να διαδηλώσουν ως οργανωμένη ομάδα έπρεπε βρίσκονταν σε ξεχωριστό μέρος. Αυτά τα απλά πράγματα.

Την Τετάρτη είχαμε ένα άλλο ΕΛΑΜ, είχαμε την ομάδα που μοίραζε φυλλάδια εναντίον του στρατού, υπέρ της φυγοστρατίας και διάφορα άλλα χιλιαστικά.

Εν πρώτοις οφείλω να ομολογήσω ότι όσο γερνώ διακατέχομαι από ένα ρατσισμό του πνεύματος. Δεν αντέχω τη βλακεία. Συνομιλώ με έξυπνους μαύρους, λευκούς, κίτρινους, συζητώ με έξυπνους Γερμανούς, Αμερικανούς, Έλληνες, Κινέζους, Τούρκους, Ιάπωνες κ.λπ. και αποφεύγω κάθε συζήτηση με ανθρώπους που έχουν χαμηλό δείκτη ευφυΐας. Θεωρώ τη βλακεία, με θεολογικούς όρους, ως αμαρτία, με αισθητικούς όρους τη θεωρώ ως ασκήμια και με κοινωνικούς ανθρωπολογικούς όρους ως προδοσία του ανθρωπίνου γένους. Είδα, λοιπόν, το φυλλάδιό τους που μοίραζαν εκεί, με κατώτερο επίπεδο από αυτό των χιλιαστικών φυλλαδίων, όμως για να προστατεύσω την εκδήλωση από αυτή τη φασιστική τους ενέργεια πήγα και τους προέτρεψα να σταματήσουν να μοιράζουν αυτό το φυλλάδιο.

 Οι άνθρωποι όλοι εδώ ήρθαν στην εκδήλωση αυτή για δύο λόγους, τους είπα. Πρώτον να τιμήσουν τους νεκρούς και δεύτερο να ζητήσουν απόδοση ευθυνών. Δεν μπορείτε να έρχεστε εδώ χωρίς καμία σχέση με τους λόγους της εκδήλωσης και να μοιράζετε φυλλάδια εναντίον του στρατού, υπέρ της φυγοστρατίας, γιατί, έτσι, εκμεταλλεύεστε τη συγκέντρωση αυτή. Τι θα γίνει αν έρθουν και άλλοι εδώ να δίνουν φυλλάδια ή να γράφουν μέλη για τον ΔΗΣΥ ή την ΕΔΕΚ, θα το κάνουμε πανηγύρι που απλώνει ο καθείς την πραμάτεια του; Ακυρώνετε το δημοκρατικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι, τους τόνισα, το δικαίωμα των πολιτών να συγκεντρώνονται σε έναν τόπο με άλλους ομοϊδεάτες τους και να εκφράζουν τα κοινά τους συναισθήματα. Δηλαδή τι θα γίνει, αύριο σε συγκέντρωση υπέρ του φεμινισμού και εναντίον της καταπίεσης της γυναίκας θα έρχονται μερικοί και θα μοιράζουν φυλλάδιο ότι οι γυναίκες είναι κατώτερα όντα και πρέπει να τρώνε ξύλο, σε συγκέντρωση οικολόγων άλλοι θα μοιράζουν φυλλάδια ότι πρέπει να τσιμεντωθούν όλα, και οι παρευρισκόμενοι να το ανέχονται; Θα μας αφαιρέσετε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, ένα βασικό δημοκρατικό δικαίωμα να βρισκόμαστε με άλλους ομοϊδεάτες μας για εκδήλωση κοινών αισθημάτων; Αν θέλετε να μοιράσετε το φυλλάδιό σας, που έχει περιεχόμενο εντελώς ξένο με τους στόχους της εκδήλωσης,  πηγαίνετε έξω από τη συγκέντρωση και δώστε το σε όποιον θέλει, τους τόνισα.

Η βαθύτατη χιλιαστική τους νοοτροπία, κατά βάθος φασιστική, δεν μπορούσε να κατανοήσει αυτά που τους έλεγα γιατί έχουν την αίσθηση ότι διακινούν φοβερή και εκλεκτή πραμάτεια, ανώτερη ιδεολογία από την ιδεολογία των άλλων, αποτελούν εκλεκτούς εκφραστές της ιστορικής νομοτέλειας άρα δικαιούνται και πράγματα που δεν δικαιούνται οι υπόλοιποι -κι ας είναι κατ’ ακρίβεια μεταπράτες της νέας τάξης, της πιο σκληρής κατάστασης του διεθνούς κατεστημένου. Προκλητικοί, νευρίασα και τους είπα το όνομα μου και τον αριθμό της ταυτότητάς μου γιατί αν έβριζα ήθελα να ήξεραν ποιος τα είπε και τα ξεστόμισε. Γιατί παρ’ ολίγον θα άκουαν και το «ες κόρακα», και το «κόραξι», και το «έξεστι Κλαζομενίοις», και το «άπαγε».

Εν τέλει δεν έγινε τίποτα, ηρέμησαν τα πράγματα, παρέμειναν στην εκδήλωση χωρίς να μοιράζουν το φυλλάδιο, όμως επιβάλλεται η, εκ μέρους των υπευθύνων για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ανάληψη ευθύνης για να τις προστατεύσουν από το να γίνουν πανηγύρι που θα εκθέτει ο καθένας την πραμάτεια του, να γίνουν η ιδεολογική χωματερή.

3 Σχόλια to “Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και η ευθύνη των διοργανωτών”

 1. jizzer Says:

  Ο μόνος τρόπος να μην επαναληφθεί το ίδιο κακό είναι να αποστρατικοποιηθεί η Κύπρος από όλες τις δυνάμεις. Μπορούμε να το καταφέρουμε με μαζικό αντιμιλιταριστικό δικοινοτικό αγώνα!

  • Λευτέρης Ακρίτας Says:

   Πλανάσαι αγαπητέ.
   Ο μόνος τρόπος για να μην επαναληφθεί το ίδιο κακό είναι να έχουμε υπεύθυνη ηγεσία που να κτίσει μια αξιόμαχη ΕΦ χρησιμοποιώντας το κονδύλια άμυνας, στλερημα των Ελλήνων αυτού τού τόπου παρά να τα σπαταλά στον κάθε Παπασάβα.

 2. Giannis Says:

  Η αξιόμαχη ΕΦ δεν κτίζεται με δικτατορικά μέσα, ούτε με τον εξαναγκασμό. Να δημιουργηθεί πλήρως επαγγελματικός στρατός με επαγγελματίες στρατιώτες Κύπριους και ξένους και μονάδες εθελοντών για όσους θέλουν εθελοντικά να καταταγούν στις Δυνάμεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: