Οι ορφανοί της Κύπρου συγκροτούν αντιΑΚΕΛική πλατφόρμα


 

Για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Μακαρίου υπέγραφαν άνθρωποι που σχετίζονταν με τον αγώνα της ΕΟΚΑ, όπως ο πατέρας του Γρηγόρη Αυξεντίου, για την υποστήριξη της υποψηφιότητας Λυσσαρίδη υπέγραφαν αγωνιστές του 55-59, του 64, του αντιχουντικού αγώνα.  Στέλλοντας έτσι κι ένα πολιτικό μήνυμα που αντανακλούσε αυτή η υποστήριξη προς την υποψηφιότητά τους. Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές είδαμε έκθαμβοι να αποστέλλεται το πιο απολιτικό, ακοινωνικό, αταξικό  μήνυμα, την υπογραφή για την υποστήριξη  της υποψηφιότητας του Δημήτρη Χριστόφια την έδωσε η μάνα του.

                Η μάνα, λοιπόν, ένα σύμβολο χωρίς οποιοδήποτε πολιτικό σημαινόμενο, πέραν της ιστορίας και της κοινωνίας, που μπορεί να αγκαλιάσει όλους μας, μέσα από ένα συναισθηματικό κρεσέντο.  Σήμερα στην εκπομπή της Ελίτας Μιχαηλίδου με προσκεκλημένο  ανώτατο στέλεχος  του ΑΚΕΛ  παρουσιαζόταν, πάλιν, η μάνα του να μιλά γι΄ αυτόν και να πέφτει συγκίνηση και στεναγμός. Όμως από ένα στέλεχος της πολιτικής ζωής του τόπου ζητάμε σε μια εκπομπή να μας αποκαλυφθεί η ιδεολογική σκευή του, η μορφωτική του επάρκεια, το πολιτικό του σκεπτικό, για να εμβαθύνουμε, να συνειδητοποιήσουμε στάσεις και επιλογές, να τον κρίνουμε.

Το ΑΚΕΛ είναι έξυπνο κόμμα, γνωρίζει ότι στην αντιπαράθεση και την εκδίπλωση της επιχειρηματολογίας για τη στάση του και τις επιλογές του στο Κυπριακό χάνει, όπως και για τα άλλα θέματα –οικονομία, διακυβέρνηση κ.λπ.–, το αποφεύγει λοιπόν και αρχίζει τους συναισθηματισμούς, ανασύρει τις μάνες και το σόι, τις ευαίσθητες  προσωπικές αναμνήσεις, επιστρέφει στον πολιτικό αταβισμό, στην ισοπέδωση της συγκίνησης.

Γι’ αυτό και δημιουργείται μια άλλη, νέα, ανισότητα. Τι θα γίνει με τους ορφανούς, τους ανθρώπους που δεν έχουν μάνα, που δεν μπορεί να βγει στην τηλεόραση να πει πόσο διαβαστεροί ήμασταν στα μικρά μας χρόνια, πόσο καλά παιδιά φαινόμασταν. Άμεση ανάγκη για την προαγωγή της ισότητας είναι η συγκρότηση πλατφόρμας από τους ορφανούς της Κύπρου, μια συσπείρωση που θα χτυπήσει αυτή την Ακελική λογική του μητροκεντρισμού, της απολιτικής και ανιδεολογικής ανάδειξης της μάνας σε κυρίαρχο μοτίβο της πολιτικής ζωής του τόπου. Μεγάλη η συνεισφορά αυτής της πλατφόρμας των ορφανών. Ίσως θα συντείνει και για την επιστροφή στην εκδίπλωση της πολιτικής επιχειρηματολογίας, στη σοβαρή συζήτηση, στις θέσεις και αντιθέσεις μιας πραγματικά πολιτικής ζωής και όχι στους κλαυθμυρισμούς και τα υγρά μάτια που τρέχοντας σβήνουν  την εξυπνάδα και την κριτική εγρήγορση.


Ένα Σχόλιο to “Οι ορφανοί της Κύπρου συγκροτούν αντιΑΚΕΛική πλατφόρμα”

  1. Σωτήρης Ραπτόπουλος Says:

    Αγαπητέ Σάββα,
    ….θυμούμαι ότι στον στρτατό, πριν από 20 και πλέον χρόνια, οι φερέλπιδες ρουφιάνοι χρησιμοποιούσαν τις ίδιες τους τις μανάδες, προκειμένου να σπιλώσουν την υπόληψη όσων αντιπαθούσαν: «…μού έβρισε τη μάνα, κύριε Διοικητά»…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: