ΜΗΝ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΚΟΥΤΕΛΙ

Σε ένα ματαιόσπουδο και σπουδαιοφανές φιλολογικό σημείωμα, ο κ. Σάββας Παύλου, ο γνωστός ανιαρός και μικροφίλολογος των πνευματικών μας κύκλων, προσπάθησε να καταρρίψει την ερμηνεία, που προτεινόταν στο γλωσσάρι της έκδοσης: ΘΕ.ΠΑ.Κ. Λεόντιος Μαχαιράς, Χρονικό της Κύπρου, ότι σκουτέλι σημαίνει σπίτι. Ο τάλας, νόμισε ότι μας θάμπωσε με τη χαμηλού επιπέδου σημειωματογραφία του. Πλην ο κ. Μιχάλης Πιερής, μείζων και υπερκείμενος εν τοις φιλολόγοις, επέπεσε και ως πέλεκυς, φιλολογικός και πνευματικός πέλεκυς, τον αποκεφάλισε.  Με ένα δημοσίευμα 11 ολόκληρων σελίδων στο περιοδικό  Ύλαντρον, τον αποστόμωσε, απέδειξε περίτρανα ότι σκουτέλι σημαίνει σπίτι. Το ουσιώδες είναι ότι ο κ. Παύλου έσκασε, αποστομώθηκε.

Πλην, τελευταία, ανακοινώθηκε πως θα ανεβαστεί ένα  θεατρικό έργο του κ. Μιχάλη Πιερή και ότι αυτό αναφέρεται στη γνωστή και παγιωμένη στη λογοτεχνική θεματογραφία υπόθεση  για την πώληση του παλιού οικογενειακού σπιτιού. Επιμονή και άρνηση της πώλησης ή προσχώρηση στους νέους καιρούς; Τίτλος του θεατρικού του έργου: Το σπίτι. Γιατί όμως Το σπίτι; Γιατί όχι Το σκουτέλι, τίτλος που θα έδινε άλλη διάσταση με την κατά κ. Πιερή ιδιωματική λέξη που σημαίνει το ίδιο; Στην αρχή νόμισα ότι αποτελεί νέα πλεκτάνη και σκευωρία των άλλων θεατρικών συντελεστών  για να μην προβάλλεται στον τίτλο μια  λέξη με έντονο ιδιωματικό φορτίο. Αγνοώ, όμως, αν συναίνεσε ο συγγραφέας στις υποτιθέμενες αυτές πιέσεις ή αν αυτό αποτελεί δική του επιλογή. Πάντως και στις δυο περιπτώσεις η τιτλοφορία Το σπίτι αφήνει την ταλαίπωρη λέξη: το σκουτέλι, έκθετη και ορφανή, παραπεταμένη σαν σκυλί στο δρόμο.

Οραματίζομαι νέους καιρούς που οι έφηβοι και οι κύκλοι των αμφισβητιών και των ενεργών πολιτών θα γράφουν συνθήματα στους δρόμους ακόμη και για πολιτιστικά και γλωσσολογικά θέματα. Όπως: Πιερή μην πουλήσεις το σκουτέλι, δίσημο αυτό, δηλαδή α) μην πουλήσεις το σπίτι, το παλιό και οικογενειακό –άρνηση με άλλα λόγια της προσχώρησης στους ρυθμούς του εκσυγχρονισμού και του εκχρηματισμού και β) μην πουλήσεις το σκουτέλι, δηλαδή μην αρνηθείς και μην προδώσεις τη λέξη σκουτέλι, χρησιμοποίησέ την αυτή ως τίτλο του έργου.

Γλωσσολογία, πνευματική ζωή, κοινωνιολογικές τομές και γκράφιτι στους τοίχους. Ωραίοι καιροί!

Μ. Κ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: