Τα «πάνω ιδεολογικά σπίτια». Μια εξήγηση στο κείμενο: Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ…..

Πολύ το διασκεδάζουν όλοι οι εχέφρονες και νουνεχείς αυτού του τόπου, από την έντονη και συνεχή προσπάθεια του προέδρου κυρίου Χριστόφια να δηλώσει και να τονίσει τον προσδιορισμό του: «κομμουνιστής πρόεδρος».

Τα πράγματα μου θυμίζουν τον φερόμενο ως νταή, ως μάγκα και παλικαρά της πλατείας, έναν τύπο που μελέτησε η κομέντια ντελ άρτε και άλλες εκφράσεις του λαϊκού θεάτρου και του θεάτρου σκιών, που δηλώνει ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, ότι  δεν τον ξέρουν καλά γιατί αυτός, αν τον πειράξει κανείς, είναι έτοιμος να τους δείξει και να τους μπήξει, να σφάξει και να ανασκολοπίσει, όμως οι θαμώνες της πλατείας που τον ξέρουν, πράγματι, καλά, αντιδρούν με κάποια κατά σύμβαση συμπεριφορά που και αυτός μένει ευτυχής με τις δηλώσεις του, μα και αυτοί κάνουν τη δουλειά τους.

-Εγώ δεν τα σηκώνω αυτά, δηλώνει εκείνος με θράσος, και πολυλογάς περιγράφει τι σκληρά θα κάνει.

-Σοβαρά, πω πω! λένε εκείνοι, δήθεν περιδεείς. Και μετά: Α, πάρε αυτό στον μπακάλη.

-Ξέρετε ότι εγώ έκανα κι έφτιαξα… και όλοι με τρέμουν…

-Πω, πω! Λένε γεμάτοι δήθεν θαυμασμό. Και μετά: Πήγαινε να μας φέρεις αυτό και κείνο.

Άλλες φορές περιγράφει με σκληρότητα παλιά κατορθώματα, με κομπορρημοσύνη τονίζει τι θα πάθουν όσοι τολμήσουν να τον μειώσουν.

Οι άνθρωποι της πλατείας δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να λιποθυμήσουν από τον φόβο τους, και το θέμα τελειώνει με την εντολή τους:

– Έλα γυάλισε μου τώρα τα παπούτσια.

Παρόμοια έχουμε και εδώ. Όταν ο Κύπριος πρόεδρος πήγε στις Βρυξέλλες, στο  European Policy Centre (27 Οκτωβρίου 1910) αντί να αναπτύξει εμπεριστατωμένα τα του Κυπριακού καθώς και για τα άλλα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος, νόμισε ότι ξάφνιασε όλους δηλώνοντας ότι «Εγώ είμαι πενήντα χρόνια κομμουνιστής. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου υπάρχει ογδόντα πέντε χρόνια και αυτό δεν αλλάζει». Και όταν ο αμερικανός πρεσβευτής τον επισκέφθηκε, για να του επιδώσει το συγχαρητήριο τηλεγράφημα του αμερικανού προέδρου, για την εκλογή του στην προεδρία το 2008, ο Χριστόφιας το διάβασε και αναφώνησε: «Είμαι ευτυχής που ο κ. Μπους δεν φοβάται έναν κομμουνιστή Κύπριο πρόεδρο».

Δηλαδή τι περίμενε;  Ότι με την εκλογή του Χριστόφια ο Μπους έντρομος θα έτρεχε να κρυφτεί σε υπόγειο καταφύγιο; Ότι κάθιδρο το Πεντάγωνο θα συσκεπτόταν; Χλωμοί από φόβο και δέος στρατιωτικοί  θα κήρυσσαν επιστράτευση; Κι ότι από παντού θα ακουγόταν η φωνή του πανικού: Συναγερμός, τρέξτε, βγήκε κομμουνιστής πρόεδρος στην Κύπρο!;

Μη ανησυχείς κύριε Πρόεδρε, κανένας δεν σε φοβάται και κανένα δεν ενοχλείς. Συνέχισε να διακηρύσσεις την άτεγκτη κομμουνιστική σου ιδεολογία και στο μετανεωτερικό κόσμο της σύγχρονης εποχής ακόμη και οι ευρισκόμενοι στα βαθύτατα άντρα της ΣΙΑ και των άλλων μυστικών οργανώσεων θα λένε πλήρως ευτυχισμένοι: «Εν τάξει είμαστε στην Κύπρο, έχουμε και κομμουνιστή πρόεδρο εκεί» και όλοι, γενικά, θα είναι ικανοποιημένοι.

Γιατί συμβαίνει το ίδιο με τους θεατρικούς ήρωες που αναφέραμε στην αρχή. Ο Κύπριος πρόεδρος δηλώνει τις κομμουνιστικές του εμμονές, οι άλλοι θαυμάζουν δήθεν την εμμονή του και το άτεγκτό του, μένουν έκθαμβοι για το ότι παραμένει σκληρός και δεν υποχωρεί, και μετά του ζητούν: Βάλε και καμιά εκ περιτροπής προεδρία, χάρισε και 50 χιλιάδες εποίκους, συμβιβάσου εκεί.

Ο πρόεδρος δηλώνει κομμουνιστής και εκείνοι κάνουν τη δουλειά τους, και όλες οι πλευρές είναι ευχαριστημένες.

Οι εχέφρονες και νουνεχείς αυτού του τόπου, φυσικά, το διασκεδάζουν με αυτά τα καμώματα,  ταυτόχρονα γελά και κάθε πεποικιλμένον αιγίδιον.

Όμως πίσω από αυτή την νοοτροπία το ΑΚΕΛ έχει κέρδος σε τρία πράγματα. Γι’ αυτό και συνεχίζει το κομμουνιστικό τροπάρι. Στη δεύτερη, και τελευταία, συνέχεια θα σχολιάσουμε αυτά τα τρία κέρδη.

Β’

Ο καπιταλισμός, επί προεδρίας του κ. Χριστόφια θα δουλέψει τέλεια στην Κύπρο, ο ιμπεριαλισμός στην αγγλοσαξωνική, κυρίως, μορφή του θα προωθήσει τα σχέδιά του, ο κ. Χριστόφιας θα ονομάζεται κομμουνιστής, διάφοροι διανοούμενοι, προσχωρήσαντες λίγο πριν ή μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΑΚΕΛ, θα κάνουν βαθυστόχαστες μαρξιστικές αναλύσεις και θα αναδεικνύουν, ακόμη, την προωθημένη θεωρητική εμβέλειά τους με αναφορές στη Σχολή της Φραγκφούρτης και όλοι γενικά θα είναι ευχαριστημένοι. Η πλήρης αποθέωση του μετανεωτερικού κόσμου μας που όλα τα ανέχεται και όλα τα χωνεύει, σε μία χύτρα όπου, αλχημικά, πρωτεύοντα και δευτερεύοντα, παλιές αντιθέσεις και διαφορές, ισοπεδώνονται σε έναν πολτό.

Γιατί όμως η επιμονή του Χριστόφια να αυτοχαρακτηρίζεται κομμουνιστής; Μα για τα κέρδη που θα έχει ως κομματικός μηχανισμός και για τα κέρδη που θα έχει η πολιτική που κλήθηκε να εφαρμόσει. Γι αυτό και είναι όλοι ευχαριστημένοι με τον κομμουνιστή πρόεδρο της Κύπρου, ευχαριστημένοι στις ΗΠΑ, την Αγγλία, ευχαριστημένοι οι κεφαλαιοκράτες της ΕΕ, ευχαριστημένο «το ΝΑΤΟ, η ΣΙΑ και η προδοσία» (το τελευταίο είναι από άλλο ανέκδοτο.)

Ας αναφέρουμε, λοιπόν, τρία από τα κέρδη που έχει το ΑΚΕΛ και η πολιτική του με την εμμονή του στον χαρακτηρισμό «κομμουνιστής πρόεδρος» και γιατί το συμφωνηθέν «προϊόν» προωθείται πιο εύκολα από έναν Πρόεδρο που δηλώνει κομμουνιστής.

 1. Μειώνεται η αντίσταση του ΚΚΕ το οποίο στο Κυπριακό δεν αποδέχεται εύκολα τις προτάσεις συμβιβασμού, που εκπορεύονται από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον (είναι χαρακτηριστική η στάση του έναντι του σχεδίου Ανάν, το ΚΚΕ από την αρχή έδειξε την αντίθεσή του και έτριξε τα δόντια του). Αν προχωρήσει το ΑΚΕΛ στην αποδοχή ενός νέου σχεδίου Ανάν η συνεχής εμμονή του στην κομμουνιστική του ιδιότητα προκαλεί σύγχυση στις τάξεις των μελών και στελεχών του ΚΚΕ.
 2. Υπάρχει ένα αυτονομημένο ιδεολογικό εποικοδόμημα, που πήρε σιγά σιγά ποδοσφαιρικές εκφάνσεις: προοδευτικοί-αντιδραστικοί, ριζοσπαστικοί-συντηρητικοί, διεθνιστές-εθνικιστές, αριστερά-δεξιά, κομμουνιστές-αστοί. Το ΑΚΕΛ, αφού έχει εξασφαλίσει, στην πορεία του για το Κυπριακό, τη συναίνεση Αμερικανών, Άγγλων, εκπροσώπων της νέας τάξης, αστικής τάξης Ελλάδας και Κύπρου, θέλει να παρουσιάσει τα πράγματα μέσα από ιστορικές παραστάσεις και εμμονές, να παίξει καλύτερα στο γήπεδο που γνωρίζει. Δεν θέλει οποιαδήποτε κριτική από τα αριστερά για την πορεία του. Το ευρύτερο φάσμα της δεξιάς, από τη φιλελεύθερη μέχρι τη συντηρητική δεξιά, την έχει στο χέρι, έχει την υποστήριξή της. Η επιμονή του στο «κομμουνιστής» αφαιρεί τη νομιμότητα από μια αριστερή κριτική. Ταυτόχρονα η οποιαδήποτε αντίρρηση από τμήματα της δεξιάς οδηγείται στο γνωστό γήπεδο αντιπαράθεσης, όπου το ΑΚΕΛ έχει πείρα και γνωρίζει το καλό παίξιμο:  Δηλαδή από τη μια οι καλοί προοδευτικοί, με πατέντα μάλιστα αφού δηλώνουν ακόμη και κομμουνιστές και από την άλλη οι κακοί εθνικιστές.
 3. Το κυριότερο: Η ψυχολογική σκευή των Ακελικών είναι θρεμμένη με ιδεοληψίες δεκαετιών, που δεν αποσύρονται εύκολα, παρά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, με την οποία ήσαν πλήρως ταυτισμένοι. Έτσι στη συλλογική συνείδηση του Ακελικού υπάρχει πάντα η πίστη ότι εκφράζει μια ανώτερη θεωρία, μια θεωρία που θα τη δικαιώσει η νομοτέλεια της Ιστορίας. Πιστεύει ότι κατοικεί στα «Πάνω Ιδεολογικά Σπίτια», στα ανώτερα και κεκαθαρμένα, ενώ οι αντίπαλοί του κατοικούν στα «Κάτω Ιδεολογικά Σπίτια», στα ιδεολογικά κατώτερα και βρώμικα. Όταν λοιπόν προχωρεί σε πορεία που δεν ταυτίζεται με την ιδεολογία του της ταξικής πάλης, του αντιιμπεριαλισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης κ.λπ.  νιώθει έντονα την ανάγκη, ως αναπλήρωση, να τονίζει συνεχώς την κομμουνιστική του προέλευση.  Από την ιστορία της νεοελληνικής κοινωνίας υπάρχει ένα καίριο παράδειγμα που διευκρινίζει καλύτερα τα πράγματα, και περιγράφεται στα πεζά του Καραγάτση. Στα Εφτάνησα υπήρχαν τα Πάνω Σπίτια, στα οποία κατοικούσαν οι παλιοί αριστοκράτες και τα Κάτω Σπίτια που κατοικούσε ο περιφρονημένος λαός. Εξελίξεις και κοινωνικές αλλαγές, σιγά σιγά τα Πάνω Σπίτια οδηγήθηκαν στην παρακμή, οι παλιοί αριστοκράτες ξέφτισαν ενώ από τα Κάτω Σπίτια βγήκε νευρώδης μια νέα κοινωνική τάξη, η αστική, που πλούτισε με τις νέες οικονομικές πρακτικές του εμπορίου και της βιοτεχνίας. Και πολλές φορές νέοι από τα Κάτω Σπίτια, στιβαροί και ευπρόσωποι, με δύναμη και πλούτο, ζητούσαν σε γάμο κοπέλες από τα Πάνω Σπίτια, αυτές όμως, ψηλομύτες και ακατάδεκτες, αρνούνταν. Θα ήταν εξευτελιστικό για μια  κοπέλα από τα Πάνω Σπίτια να έπαιρνε άντρα από τα περιφρονημένα Κάτω Σπίτια. Όμως η παρακμή και η οικονομική ένδεια της παλιάς αριστοκρατικής τάξης συνεχιζόταν, τα πράγματα έγιναν κρίσιμα  και κοπέλες που έμειναν στα μεγάλα, αλλά πια σχεδόν ερειπωμένα, Πάνω Σπίτια έφτασαν στο σημείο να δέχονται κρυφά ξένους ναυτικούς που έφταναν στο νησί τους και να τους κάνουν τα πάντα για να πάρουν λίγο ρευστό στο χέρι τους. Έγιναν, περιστασιακά, επί χρήμασι εκδιδόμενες γυναίκες θα μπορούσαμε να πούμε. Όμως κάθε φορά που έκαναν αυτές τις εκδουλεύσεις στους ξένους ναυτικούς ένιωθαν πιο έντονα την ανάγκη να τονίσουν ότι είναι από τα Πάνω Σπίτια και ταυτόχρονα να εκδηλώσουν με περισσότερη απέχθεια  την αντίθεσή τους και την περιφρόνησή τους προς τα Κάτω Σπίτια. Αυτό κάνει τώρα και το ΑΚΕΛ συμπορευόμενο με Αμερικανούς, Άγγλους, Νέα Τάξη, αστική τάξη Ελλάδος και Κύπρου. Πέφτοντας εξυπηρετικά στο κρεβάτι μαζί τους και ικανοποιώντας όλες τις επιθυμίες τους, νιώθει έντονα την ανάγκη, ως αναπλήρωση, να τονίζει ότι είναι κομμουνιστής, ότι είναι από τα Πάνω Ιδεολογικά Σπίτια.

Ένα Σχόλιο to “Τα «πάνω ιδεολογικά σπίτια». Μια εξήγηση στο κείμενο: Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ…..”

 1. Σωτήρης Ραπτόπουλος Says:

  Αγαπαητέ Σάββα,
  …Προχθές, στην Ιτέα όπου κατοικώ, μπήκε στον Ο.Τ.Ε. ένας φίλος να πληρώσει το λογαριασμό του. Είπε φωναχτά ένα «χαίρετε» -και μία άγνωστή του κυρία, η τελευταία στην ουρά, τον επέπληξε με το βλέμμα…
  Αυτός δεν έδωσε σημασία. Όσο περνούσε η ‘ωρα, ενδυναμωνόταν η «δημόσια εικόνα» του -αφού, σταδιακά, τον χαιρετισμό ανταπέδιδαν ένας-ένας οι αναμένοντες στην ουρά -και τέλος ο ταμίας.
  Πριν φύγει η κυρία, που μέχρι να πληρώσει είχε εισπράξει όλην αυτή τη δημόσια αποδοχή του άλλου, γύρισε και του είπε :
  «Συγγνώμη κύριε. Δεν σας γνώριζα»!!!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: