Ο «ΝΟΝΟΣ» ΤΟΥ ΚΟΠΟΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Στον «Νονό»του Κόπολα, που όλοι οι εχέφρονες και νουνεχείς φιλμοκριτικοί του κόσμου τον κατατάσσουν ανάμεσα στις πρώτες δέκα ταινίες όλης της ανθρωπότητας, υπάρχει μια πλήρως αποκαλυπτική και συμπυκνωμένη, στις συμβολιστικές παραδηλώσεις της, σκηνή. Μετά το θάνατο του πατέρα του (Μάρλον Μπράντο) ο γιος του και διάδοχός του στην ηγεσία της μαφιόζικης οικογένειας Μάικλ (Αλ Πατσίνο) πρόκειται να βαφτίσει το παιδί της αδελφής του. Γίνονται όλα τα σχετικά και αρχίζει το μυστήριο μέσα στην εκκλησία. Ο ιερέας, σύμφωνα με την τάξη και ακολουθία του βαπτίσματος, ρωτά τον νονό του παιδιού.

-Μάικλ Κορλεόνε, πιστεύεις στον Θεό;

-Πιστεύω, απαντά ο νονός του παιδιού και νονός της οικογένειας της Μαφίας.

Την ίδια ώρα, η ταινία μας δείχνει την προετοιμασία των εκτελεστών που θα καθαρίσουν κάθε αντίπαλό του, γιατί ο Μάικλ Κορλεόνε έχει οργανώσει την εκτέλεσή τους κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, την ώρα που δεν το περίμεναν.

Το μυστήριο της βάπτισης συνεχίζεται.

-Μάικλ Κορλεόνε, συνετάξω τω Χριστώ;

-Συνεταξάμην.

Ήδη ξεκινούν οι πρώτοι εκτελεστές.

-Απετάξω τω Σατανά;

-Απεταξάμην.

Συνεχίζουν οι οργανωμένες και εν ψυχρώ εκτελέσεις των αντιπάλων.

-Και αποκηρύσσεις τα έργα του Διαβόλου;

-Τα αποκηρύσσω.

Το μακελειό συνεχίζεται και οι αντίπαλοι πέφτουν κάτω.

-Και τη ματαιότητα του κόσμου αυτού;

-Ναι την αποκηρύσσω.

Ήδη οι εχθροί έχουν εξοντωθεί όλοι, την ώρα της βάπτισης, και τα σχέδια του Νονού Μάικλ Κορλεόνε έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία: Ουδείς αντίπαλός του έχει επιβιώσει. Σ’ αυτή τη σκηνή, ο ιδιοφυής σκηνοθέτης Κόπολα μας απέδειξε περίτρανα το βαθύτερο πρόσωπο της Αμερικής, ότι πίσω από τη βιτρίνα και την ομολογία χριστιανικής πίστης υπάρχει η πραγματική Αμερική, της βίας, της δύναμης και του αίματος.

Τα ίδια έγιναν και στο θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το βάπτισμα της Κύπρου στο νερό της ευρωπαϊκής κολυμβήθρας. Όλοι μαζεύτηκαν για να βαπτίσουν το νέο ευρωπαϊκό βρέφος, δίπλα του οι νονοί του, δηλαδή  οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και άλλοι πολλοί, πρόεδροι και υπουργοί, διαχειριστές της πολιτικής ζωής του τόπου.

Πιστεύετε στην Ενωμένη Ευρώπη και στις αξίες της;

Πιστεύω, δήλωσαν όλοι εν χορώ.

Ήδη είχαν φύγει οι πρώτοι απεσταλμένοι οι οποίοι, στα διάφορα διαβούλια και συναντήσεις, τόνιζαν ότι στην Κύπρο και στο Κυπριακό μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις που καταστρατηγούν τις ευρωπαϊκές αξίες, εμείς οι Κύπριοι είμαστε διαλλακτικοί άνθρωποι.

-Συντάσσεστε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο;

-Συνεταξάμην, απάντησαν, στεντορεία τη φωνή,  οι Κύπριοι πολιτικοί.

Οι «εκτελεστές» του ευρωπαϊκού κεκτημένου είχαν ήδη αναχωρήσει φέρνοντας το μήνυμα ότι στο Κυπριακό θα δεχτούμε ποικίλες εξαιρέσεις, δεν επιμένουμε εμείς, έτσι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και οι εμπλεκόμενοι Άγγλοι και οι Αμερικανοί, και κατ’επέκτασιν οι Τούρκοι στρατοκράτες, μπορούν να κόψουν και να ράψουν όπως τους βολεύει.

-Υποστηρίζετε την ευρωπαϊκή πίστη για τα ανθρώπινα δικαιώματα:

– Είμαστε θερμοί και διαπρύσιοι κήρυκες αυτών.

Σε δεκάδες όμως επαφές και διαβουλεύσεις των διαφόρων παραγόντων της πολιτικής ζωής οι απεσταλμένοι τόνιζαν ότι την πίστη για τα ανθρώπινα δικαιώματα την τονίζουμε για το θεαθήναι, λέμε ότι τα υποστηρίζουμε για να τσιμεντώσουμε την αίρεσή τους.

-Αποκηρύσσετε το έργο των αντιευρωπαϊστών;

-Το αποκηρύσσω, έλεγαν με συγκίνηση  οι υπεύθυνοι Κύπριοι πολιτικοί.

Ήδη είχαν δοθεί οι διαβεβαιώσεις για εκπτώσεις που υπονομεύουν κάθε ευρωπαϊκό πρόταγμα, ότι η πολιτική ηγεσία της Κύπρου είναι έτοιμη για κάθε παραχώρηση.

Μέχρι να τελειώσει το βάπτισμα της Κύπρου στην ευρωπαϊκή της κολυμβήθρα, δηλαδή στην ευρωπαϊκή προοπτική και ένταξή της,  είχαν δολοφονηθεί και κατακουρελιαστεί όλες οι ευρωπαϊκές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε τι θεμελιώδες του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στη λύση που μεθοδεύεται.

Γιατί πίσω από τη βιτρίνα της ευρωπαϊκής Κύπρου και της διακήρυξης θερμής πίστης προς αυτή, λειτούργησε η πραγματική Κύπρος, το συροφερόμενο κρατίδιο της αγγλικής προστασίας και της αμερικανικής  διαπλοκής με την πιο αντιευρωπαϊκή λογική, για την παραγωγή ενός κρατικού μορφώματος το οποίο θα θυμίζει ασιανικά κρατίδια και μιλέτια της τουρκοκρατίας. Έτσι φτάσαμε στο σημείο αυτό που μας έφεραν οι πολιτικοί μας. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να επαυξήσει τα όρια ασφάλειας του κυπριακού ελληνισμού να εξελιχτεί σε ένας είδος μπούμεραγκ που μπορεί να ζημιώσει την υπόθεση της Κύπρου.

2 Σχόλια to “Ο «ΝΟΝΟΣ» ΤΟΥ ΚΟΠΟΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ”

  1. catrame Says:

    ωραίος παραλληλισμός κι εύστοχος. Εικάζω, πως η συνέχεια της ύπαρξής της Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης θα μπορεί να παραλληλιστεί πιο εύστοχα όχι με τη συνέχεια του Νονού 1 («keep your friends close but your enemies closer») αλλά με την Άγρια Συμμορία του Πέκινπα. Ήτοι, if they move kill ’em.

  2. Σωτήρης Ραπτόπουλος Says:

    Αγαπητέ Σάββα…
    …Το Κυπριακό μού το φέρνει συχνά στον νού μια άλλη ταινία του αμερικανικού κινηματογράφου, η «ΑΠΌΔΡΑΣΗ ΑΠΌ ΤΗ ΝΈΑ ΥΌΡΚΗ». Οι παλαιοί σύντροφοι του κεντρικού ήρωα, του Σνέηκ Πλίσκεν, έχουν μία πανομοιότυπη αρχική αντίδραση μόλις τον συναντούν: «Μα καλά, νόμιζα ότι εσύ ήσουν νεκρός!». Η Κύπρος, λοιπόν, «‘ώφειλε» να είναι νεκρή και εσποδωμένη από καιρό, η παρουσία της «μπερδεύει» τα πράγματα στην παγκόσμια συμφωνία…
    Σωτήρης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: