Αναζητώντας τον Μάνο Χατζιδάκι

Αναρτήθηκε πριν από λίγο καιρό το κείμενο «»Μαζί με τον Χριστόφια»» στο οποίο, με αφορμή δύο σχετικά στιχουργήματα του π. Φραγκίσκου από το ιστολόγιο Τα μικρά σου ρεαλιστικά  δύστυχα, περιλαμβανόταν και ένα στιχούργημα με τις καταλήξεις σε -όφια. Γινόταν ακόμη έκκληση, σε όσους γνώριζαν και άλλες λέξεις με παρόμοια κατάλήξη, να μας τις αποστείλουν. Δύο φίλοι και αναγνώστες του ιστολογίου απέστειλαν τρεις λέξεις: τα λιοστρόφια, τα συντρόφια και, ακόμη,  τα επιστρόφια. Η τελευταία λέξη χρησιμοποιείται στη Θεσπρωτία και αναφέρεται στην επιστροφή (τα επιστρόφια) της νύφης, μια βδομάδα μετά τον γάμο, στο πατρικό της σπίτι, για επίσκεψη, ως παντρεμένη γυναίκα πια, με δικό της σπιτικό.

Ιδού λοιπόν που η ηλεκτρονική βοηθάει σε κάθε θέμα, δημιουργώντας ένα νέο τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας, άμεσο και δημοκρατικό. Απευθύνομαι, λοιπόν, στην ηλεκτρονική δημοκρατία και για ένα άλλο ζήτημα. Άκουσα πολλές φορές, παλιά, το τραγούδι ¨Μανούλα» μου να το τραγουδάει ο ίδιος ο συνθέτης του, ο Μάνος Χατζιδάκις. Μια σπάνια εκτέλεση, με αισθαντικότητα και ποιότητα από τον γλυκύτατο Χατζιδάκι.  Το τραγούδι αυτό το πρωτοτραγούδησε ο Λάκης Παπάς, στο δίσκο Οδός Ονείρων, το 1962. Ακολούθησαν μετά και διάφορες άλλες εκτελέσεις από άλλους ερμηνευτές. Στις διάφορες δισκογραφίες που δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαετία και παραθέτουν στα λήμματά τους κάθε εκτέλεση του χατζηδακικού έργου δεν αναφέρεται ερμηνεία αυτού του τραγουδιού με τον ίδιο τον συνθέτη. Πουθενά. Απευθύνθηκα στην Αθήνα σε εξειδικευμένα δισκοπωλεία, που γνωρίζουν καλά το χατζηδακικό έργο, δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε. Απευθύνθηκα σε μελετητές του έργου του Χατζιδάκι. Ουδείς γνώριζε οτιδήποτε και με ρωτούσαν αν πρόσεξα καλά. Και το πρόσεξα και το θυμάμαι πολύ καλά και το άκουσα πολλές φορές. Μετά σκέφτηκα ότι αυτό το τραγούδι το άκουγα από κυπριακά ραδιοφωνικά κύμματα, δεν θυμούμαι, π.χ., να το άκουσα έστω και μια φορά ενώ βρισκόμουν στην Ελλάδα. Όλα αυτά οδηγούν στην σκέψη ότι ο Χατζηδάκις τραγούδησε το «Μανούλα μου» σε κάποια επίσκεψή του στην Κύπρο (σε συναυλία, σε κάποιο κέντρο, σε συνέντευξή του στο Ρ.Ι.Κ.) και ότι το τραγούδι ηχογραφήθηκε και «παρέμεινε» στην Κύπρο. Παρακαλώ, λοιπόν, όποιος γνωρίζει οτιδήποτε να μας πληροφορήσει. Ίσως βοηθήσουμε να γίνει πληρέστερη η δισκογραφική καταγραφή ενός μεγάλου συνθέτη, ίσως συνδέσουμε την Κύπρο με μια σπάνια εκτέλεση ενός τραγουδιού του Χατζιδάκι.

Ένα Σχόλιο to “Αναζητώντας τον Μάνο Χατζιδάκι”

  1. Χάρη Σπανού Says:

    Τι ωραία ιστορία αυτή του επιθέτου σου Δάσκαλε! Η σχέση των ανθρώπων με τα ονόματα και τα πρόσωπα είναι πολυσχιδής και μαγεύτική. Τώρα πλέον, κάθε φορά που θα βλέπω ή θα ακούω το όνομα του Παύλου Μελά, θα θυμούμαι και τον πατέρα σας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: