Μαζί με τον Χριστόφια…

Στο ιστολόγιο “Τα μικρά σου ρεαλιστικά δύστυχα” ο π. Φραγκίσκος [-λατινόφρων; αποκλείεται γιατί αυτοί δεν έχουν χιούμορ] ανέβασε τα εξής δύστυχα/τρίστιχα – τετράστιχα:

269 α

Επί προεδρίας Δ. Χριστόφια
άφησα τα γιατροσόφια
και ―καλού-κακού―
πίνω καφέ του Λαϊκού.

269β

Επί προεδρίας Δ. Χριστόφια
αφήσαμε τα γιατροσόφια
κι οδηγούμαστε σε λύση ατόφια.

Αυτά τα δυο ποιήματα με οδήγησαν στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός στιχουργήματος με όλες τις λέξεις της ελληνικής με καταληξη –όφια

Τέρμα τα γιατροσόφια

και τα λόγια σας τα ψόφια

ήρθε ντιρεκτίβα από τη Σόφια:

Μαζί με το Χριστόφια

για “Ένωση ατόφια”.

Ίσως, σκέφτηκα, να υπάρχουν και άλλες τέτοιες λέξεις με κατάληξη -όφια, ας μας τις υποδείξει κάποιος για ένα πιο σύνθετο στιχούργημα. Ήδη, φίλος της στήλης μάς απέστειλε άλλες δύο λέξεις σχετικές: τα συντρόφια και τα λιοστρόφια. Όμως όλα αυτά μου θύμισαν μια ιστορία, πριν είκοσι, σχεδόν, χρόνια, που σχετίζεται με τις καταλήξεις αυτές. Ήμασταν μια μικρή ομάδα συμπορευομένων και ομοϊδεατών της Ομάδας της Αυτοδιάθεσης, στην περιοχή του σχολείου του Αγίου Κασσιανού. Τρέξαμε εκεί γιατί τότε η συσπείρωση “Οι γυναίκες επιστρέφουν” είχε περάσει τα συρματοπλέγματα της γραμμής αντιπαράταξης και μπήκε στο σχολείο και την εκκλησία δίπλα του, που ήταν εδώ και χρόνια εγκαταλελειμμένα επειδή βρίσκονταν μέσα στα όρια της λεγόμενης νεκρής ζώνης. Ήταν μια πράξη θάρρους και συνέπειας εκ μέρους των γυναικών. Αυτό προκάλεσε κινητοποίηση των πάντων, όλοι ήταν σε επαγρύπνηση: ΟΗΕδες, κατοχικές δυνάμεις, Εθνοφρουρά. Αλλά και κόσμος αρκετός που μαζεύτηκε εκεί για συμπαράσταση. Εκεί κατέφθασαν και όλοι σχεδόν οι πολιτικοί για να δουν τι γίνεται. Κάποια στιγμή διακρίναμε και τον Χριστόφια, που αφού δήλωσε παρουσία και ενδιαφέρον για τα γεγονότα απομακρυνόταν για το αυτοκίνητό του, τότε ήταν ακόμη στην αρχή της αρχηγικής του σταδιοδρομίας, ως γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ. Δεν ξέρω πως μου ήρθε και φώναξα, με ευτράπελη διάθεση, το σύνθημα:

Μαζί με τον Χριστόφια/ για Ένωση ατόφια.

Οι άλλοι της ομάδας, ωραίοι τρελλοί και άμεσοι, άρχισαν να το επαναλαμβάνουν εν χορώ, στο δευτερόλεπτο:

Μαζί με τον Χριστόφια/ για Ένωση ατόφια.

Ήταν εμφανώς κάτι το παιγνιώδες και χαρίεν που έπαιζε εν παικτοίς. Όμως αμέσως κάποιοι νεαροί περικύκλωσαν προστατευτικά τον Χριστόφια, λες και το σύνθημά μας ήταν πέτρες που εκτοξεύονταν εναντίον του, ύψωσαν τη γροθιά και άρχισαν να φωνάζουν: Η Κύπρος ανήκει στον λαό της. Η Κύπρος ανήκει στον λαό της. Έχοντάς τον έτσι προστατευτικά περικυκλωμένο και επαναλαμβάνοντας το σύνθημά τους, τον οδήγησαν προς το αυτοκίνητό του για να φύγει. Ήταν αμέσως δηλωτικό  ότι οι νεαροί αυτοί ήταν η συνοδεία του Χριστόφια, γιατί το ΑΚΕΛ είναι σοβαρό κόμμα και ξέρει από πρωτόκολλο, δεν επιτρέπει στον Γενικό Γραμματέα του να γυρίζει στο δρόμο μόνος του σαν αλητόβιος, πρέπει να είναι πάντοτε με εμφανή συνοδεία. [παρεπιπτόντως πρέπει να τονίσω ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήρθε στην περιοχή του Αγίου Κασιανού μόνο με τον οδηγό του]. Τέλος πάντων. Προς την τότε γραφική συνοδεία του Δ. Χριστόφια απλώς να τονίσω ότι η Κύπρος ανήκει στο λαό της όταν έχει το δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης. Αν δεν έχει αυτό το δικαίωμα η Κύπρος δεν ανήκει στον λαό της αλλά στις εξαρτήσεις της, στις αναστολές, τις αγκυλώσεις και στις δεσμεύσεις της. Όμως ούτε την αλφαβήτα του μαρξισμού δεν γνωρίζετε γιατί είστε στενοκέφαλοι. Στενοκέφαλοι και φανατικοί. Χειρότερα δεν γίνεται.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Μαζί με τον Χριστόφια…”

 1. Σωτήρης Ραπτόπουλος Says:

  Αγαπητέ Σάββα, πώς σού φαίνεται το ακόλουθο;

  Μετά από μια βδομάδα, ήρθανε τα επιστρόφια…
  σηκώνει η έρμη η μάνα το πέπλο,
  κι’ αντίς για την κόρη της, βλέπαι τον …Χριστόφια!

  (επιστρόφια (Θεσπρωτία): Η επιστροφή της νύφης στο πατρικό της σπίτι για επίσκεψη, μια βδομάδα μετά τον γάμο, ως κυρία πλέον)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: