Συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές


Ας ανοίξουμε τη συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές, ας ανοίξουμε τη συζήτηση για τους υποψήφιους

Έχουμε φτάσει στον πάτο. Στον πάτο του αποπάτου. Η Κύπρος χάνει σιγά σιγά όλα τα ερείσματά της, φυλλορροούν οι ελπίδες και η πίστη της για ένα καλύτερο μέλλον. Οι αξίες και τα προτάγματα, που κράτησαν τον κυπριακό ελληνισμό για αιώνες, λοιδορούνται και κουρελιάζονται. Οι νυν κυβερνώντες παίζουν με σημαδεμένη τράπουλα, έχοντας φανερώσει στους αντίπαλους της Κύπρου  όλα τα σημάδια. Θα βγούμε από αυτή την κατάσταση με μεγάλη ζημιά. Εύχομαι να μην είναι αυτή η ζημιά εντελώς καταστροφική.

Μέσα σ’ αυτά τα δεδομένα μετέχω σε διάφορες συζητήσεις, με πολλούς ανθρώπους, διαφορετικών κομματικών και παραταξιακών εντάξεων, για το τι πρέπει να γίνει. Όλοι ανήσυχοι ψάχνουμε για το καλύτερο, για την έξοδο από το φρεάτιο της δυσωδίας όπου μας έριξαν οι δεινόσαυροι του σταλινισμού. Όμως οι απόψεις που ακούω αναπαράγουν το ίδιο σκηνικό. Θα συρθούμε κουρασμένοι πάλι  σε μια υποψηφιότητα που θα είναι “κοντά μας” και θα αποτύχει (θα μας λύσει απλώς τα υπαρξιακά μας για τον πρώτο γύρο), θα συρθούμε πάλι στον δεύτερο γύρο ανάμεσα στο χειρότερο και το χειρότερο. Ακόμη, άλλο ψυχοφθόρο, θα αναπαράγουμε τα ίδια μοντέλα, με τις ίδιες φυσιογνωμίες, όπως εδώ και δεκαετίες

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες πιστεύω ότι επιβάλλεται η προβολή μιας υποψηφιότητας που γνωρίζει το Κυπριακό, που έδωσε δείγματα γραφής για το θέμα αυτό, που θα λειτουργήσει συσπειρωτικά για όλο τον χώρο τον πέραν του σταλινικού ΑΚΕΛ. Που ταυτόχρονα ως ηλικία, μόρφωση, ήθος και ύφος θα λειτουργεί ανανεωτικά για την κοινωνία και θα συσπειρώσει τους νέους ανθρώπους.

Ο καιρός επείγει και πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι. Οι άνθρωποι της Κύπρου, της πολιτικής ζωής και του Κυπριακού, είναι γνωστοί σε όλους μας γι’ αυτό και πρέπει όλος αυτός ο προβληματισμός να καταλήγει και σε υπόδειξη συγκεκριμένου ατόμου που μπορεί να παίξει τον θετικό ρόλο για την απαλλαγή από την όζουσα πεθαμενίλα των προϊστορικών σταλινικών. Όσοι συμφωνούν με τις διαπιστώσεις αλλά δεν προχωρούν σε συγκεκριμένες υποδείξεις απλώς επιτείνουν την παραίτηση και τις διαλυτικές τάσεις.

Προτείνω, λοιπόν, να συζητήσουμε την υποψηφιότητα του Χρήστου Κληρίδη. Σε όσους έθεσα το θέμα το άκουσαν όλοι ευνοϊκά και συναινετικά. Πιστεύω ότι η υποψηφιότητά του εμπεριέχει όλα τα θετικά που πρέπει να χαρακτηρίζουν την υποψηφιότητα της νίκης και της απαλλαγής.

Είμαι ένας άνθρωπος χωρίς πολιτικές φιλοδοξίες, χωρίς κομματική ένταξη και πολιτικές δεσμεύσεις, η μόνη δουλειά μου είναι η μελέτη και η συγγραφή και η μόνη έγνοια μου είναι η Κύπρος και η επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.  Έγραψα αυτό το κείμενο χωρίς ο Χρήστος Κληρίδης να το γνωρίζει και χωρίς να το θέσω υπ’  όψιν του.

Διακήρυξη υπέρ του Κληρίδη

Λοιπόν, δηλώνω ευθαρσώς ότι υποστηρίζω την υποψηφιότητα Χρήστου Κληρίδη, πιστεύω ότι η υποψηφιότητά του είναι η καλύτερη για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Περιμένω και τις δικές σας  απόψεις.

.

.

Σημείωση: Το κείμενο αυτό θα παραμείνει για δεκαπέντε μέρες στη θέση αυτή. Μετά θα αφαιρεθεί και ύστερα από λίγο καιρό, αφού γίνει επεξεργασία των εισηγήσεων, σχολίων και παρατηρήσεών που θα αποσταλούν (ήδη το ιστολόγιο δέχτηκε μερικά τηλεφωνήματα) θα ανεβαστεί εμπλουτισμένο και ενημερωμένο.

Ένα Σχόλιο to “Συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές”

 1. Ξενής Ξενοφώντος Says:

  Αγαπητέ Σάββα,

  Σε χαιρετώ. Συγχαρητήρια και για το ιστολόγιό σου. Το προσθέτω άμεσα στα προτεινόμενά μου.

  Για το Χρίστο Κληρίδη δηλώνω την προκατάληψή μου λόγω του ότι τον γνωρίζω πολύ καλά. Είναι ένας άνθρωπος σταθμός στη ζωή μου και στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία.

  Ο Χρίστος συνδυάζει τη μαχητικότητα του Γιατρού με τη σωφροσύνη του Τάσσου. Πρόκειται για άτομο με οξυδέρκεια και επίπεδο που δεν μπορεί ποτέ να συμβιβαστεί με τη βλακεία και την ανοησία (και αυτό δεν μπορεί να το κρύψει και συχνά παρεξηγείται).

  Θα μεταφέρω την προσωπική μου εμπειρία τους δύσκολους δύο μήνες της πολιτικής δίωξής μου από το Προεδρικό και την ελεγχόμενη από αυτό Αστυνομία. Ο Χρίστος όχι μόνο με στήριξε ως δικηγόρος μου, αλλά και ως άνθρωπος. Μου έδωσε το χέρι για να σηκωθώ, με κράτησε όρθιο και δε με εγκατέλειψε λεπτό. Θα του είμαι πάντα ευγνώμων για τη στάση του, γιατί μου θύμισε πόσο ευγενές μπορεί και πρέπει να είναι το επάγγελμα του δικηγόρου.

  Θα ήταν τιμή για την Κύπρο, εάν ο Χρίστος Κληρίδης ήταν ο επόμενος Πρόεδρος. Θα ήταν τιμή μας, αν είχαμε ένα Πρόεδρο πραγματικό Ηγέτη, που να εμπνέει στο εσωτερικό και να διεκδικεί στο εξωτερικό. Που αγαπά την πατρίδα του και που ξέρει πολύ καλά που πατά ιδεολογικά. Που μπορεί να συσπειρώσει τον ευρύτερο αντικατοχικό χώρο που κινείται από την αριστερά μέχρι και τη δεξιά.

  Αν μη τι άλλο, με το Χρίστο Κληρίδη στο τιμόνι του κράτους μας, θα ξεπλέναμε την ντροπή του 2008 τότε που εμείς, οι Κύπριοι πολίτες, εγκληματίσαμε εις βάρος της Ιστορίας και αντικαταστήσαμε έναν Τάσσο Παπαδόπουλο με το Δημήτρη Χριστόφια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: