Ο Βασιλιάς και το πουλί

Ημερολογιακά

1. Ο βασιλιάς και το πουλί.

2. Τρεις στιγμές με τον Δημήτρη Χατζή

2β Κρυπτοχριστιανοί και Κρυφό Σχολειό

3. Τεχνοφαγία

4. Ο φωνογράφος στην ποίηση

5. Φωτογραφικός πληθωρισμός

6. Οι φωτογραφίες του συγγραφέα

7. Κείμενα και φωτογραφίες

8. Ο αυτόματος διορθωτής

9. Η «Στήλη Αλληλογραφίας»

10. Μετά πενήντα ένα έτη

11. Βιβλιογραφικό Δελτίο στην Επιθεώρηση Τέχνης

12. Το σφυροκόπημα του εξειδικευμένου

1. Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΙ

Πρόκειται για ένα αριστούργημα κινουμένων σχεδίων. Ένα αναρχικό ποίημα για την ελευθερία.  Για τον έρωτα, για την εξουσία, για την τεχνολογία. Με χιούμορ, θυμηδία και χλεύη, έξυπνο και σπινθηροβόλο, ανατρεπτικό και ποιοτικό. Με σωστή κλιμάκωση, έξυπνους διαλόγους, ωραία μουσική. Σκηνοθεσία του  Πολ Γκριμό, σενάριο του γνωστού Γάλλου ποιητή Ζακ Πρεβέρ και του σκηνοθέτη Γκριμό. Το έργο κυκλοφορούσε και σε βιντεοταινία σε μια θαυμάσια προσαρμογή στα ελληνικά (υπεύθυνη μεταγλωττισμού και προσαρμογής διαλόγων η Δήμητρα Δημητριάδου).  Λοιπόν,  αυτή η σπάνια ταινία κινουμένων σχεδίων, μια από τις καλύτερες που έχουν γυριστεί ποτέ στον πλανήτη μας, παραμένει άγνωστη και εκτός κυκλοφορίας. Και ενώ η κάθε εύπεπτη ταινία του Γουόλντ Ντίσνευ βρίσκεται παντού, σε περίπτερα και καταστήματα σε όλες τις χώρες της Γης, ακόμη και σε μπακάλικα σε χωριουδάκια  (οι Αμερικανοί φαίνεται είναι κυρίαρχοι στο θέμα της διανομής και διακίνησης των προϊόντων τους)  δεν υπάρχει αντίτυπο της ταινίας Ο Βασιλιάς και το πουλί (σε βιντεοταινία ή σε συμπαγή δίσκο) για να την ανακαλύψουν και οι νέες γενιές και να την απολαύσουν ξανά οι μεγάλοi.

Προσπάθησα πολύ γι’ αυτή την ταινία. Απευθύνθηκα σε παλιά βιντεάδικα, μήπως την έχουν σε βιντεοταινία, για να τη μεταφέρει κάποιος φίλος κομπιουτεράς σε ντιβιντι και να γίνει πάλι διαθέσιμη. Όταν πήγαινα στην Αθήνα επισκεφτόμουν ντιβιντάδικα και την αναζητούσα. Οι περισσότεροι την αγνοούσαν, μερικοί που την ήξεραν μου έλεγαν: δυστυχώς είναι εκτός κυκλοφορίας. Ζήτησα από γνωστό μου, ιδιοκτήτη  βιντεάδικου  και με μηχανήματα εγγραφής ταινιών,  να την αναζητήσει και να την αντιγράψει σε ντιβιντί, υποσχέθηκα ότι αν το κατάφερνε αυτό  θα αγόραζα αμέσως δέκα αντίτυπα, όσο και να κόστιζαν, και θα τα έκανα δώρο σε όλους τους γνωστούς μου που είχαν παιδιά. Το κυνήγι και η όλη προσπάθεια  δεν απέφερε τίποτα.

Όμως συνέβηκε το πιο ευχάριστο. Η ταινία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από κάποιον ευαίσθητο και γνώστη. Έτσι την ξανάδα στην οθόνη του υπολογιστή. Ευγνωμονώ αυτόν που την ανάρτησε και πιστεύω ότι και όλοι όσοι θα δουν αυτή την ταινία θα τον ευχαριστήσουν θερμά. Λοιπόν, πληκτρολογήστε στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή το: Youtube Ο βασιλιάς και το πουλί και θα έχετε αμέσως την ταινία σε οκτώ μέρη. Από τη  σχετική ιστοσελίδα αντιγράφω και τα ακόλουθα:

Ο βασιλιάς και το πουλί
Εναλλακτικοί τίτλοι: LE ROI ET L’ OISEAU / THE KING AND THE MOCKINGBIRD

Πρόκειται για μια καταπληκτική γαλλική ταινία κινουμένων σχεδίων, η παραγωγή της οποίας ξεκίνησε στη δεκαετία του ’50 και ολοκληρώθηκε το 1980. Μια ταινία για μικρούς αλλά και μεγάλους. Ξεχωρίζουν το ιδιαίτερο σκίτσο και η υπέροχη μουσική της. Ο Κάρολος ο Πέντε και Τρία Οκτώ και Οκτώ ∆εκάξι κυβερνάει τυραννικά το βασίλειο της Τακικαρδίας…
Κακομεταχειρίζεται την οικογένεια του Πουλιού –εξαιρετικού ομιλητή με πολύχρωμα φτερά, και αφηγητή της ιστορίας μας–
και δίνει διαταγή να εξαφανίζονται μέσα σε καταπακτές όλοι όσοι δεν του αρέσουν.
Κάποια νύχτα στο δωμάτιο του Βασιλιά, τρεις πίνακες
–το πορτρέτο του και άλλα δυο, της γοητευτικής Βοσκοπούλας
και ενός Μικρού Καπνοδοχοκαθαριστή– σαλεύουν και ζωντανεύουν…
Μεταγλωτισμένο

Χαρακτηριστικά:

Διάρκεια:  1 ώρα και 18 λεπτά.
Μέγεθος: 376ΜΒ
Conteiner: Mp4 (mpeg-4)
~Εικόνα~
Ανάλυση: DVDRip 480×352
Ταχήτητα δεδομένων: 512kbps
Ρυθμός καρέ: 25καρέ/δευτ.
~Ήχος~
Ελληνικός
Μορφή:  ΑΑC
Ρυθμός μετάδοσης bit: 160kbps
Δειγματοληψία: 24bit, 44.1kHz

Καλή, λοιπόν, παρακολούθηση. Απολαύστε αυτή την ταινία και δώστε τη σχετική πληροφορία και σε άλλους που έχουν παιδιά. Σε μια εποχή που μας κατακλύζει το ανούσιο και το θέαμα-σκουπίδι μια τέτοια καλή ταινία αποτελεί ανάσα ποιότητας, εξυπνάδας και ευαισθησίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: