4. Ο ΜΙΚΡOΣ HΡΩΣ ΚΑΙ Η ΚYΠΡΟΣ


Tο ανάγνωσμα Ο μικρός Ήρως αποτέλεσε εκδοτική επιτυχία και έθρεψε τα παιδικά και εφηβικά χρόνια αμέτρητων ελληνόπουλλων. Κυκλοφορούσε σε εβδομαδιαία τεύχη για δεκαέξι ολόκληρα χρόνια, από το 1952 μέχρι το 1967.

Βασικός άξονας οι περιπέτειες και η δράση του Γιώργου Θαλάσση, του παιδιού-φαντάσματος, εναντίον των Γερμανών κατακτητών της Ελλάδας.Το πεδίο δράσης του Μικρού Ήρωα είναι κυρίως η κατεχόμενη Ελλάδα αλλά και όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Το συμμαχικό στρατηγείο της Μέσης Ανατολής τον καλούσε τακτικά να αναλάβει δράση όταν άλλα στελέχη του τα έβρισκαν σκούρα. Έτσι ο Γιώργος Θαλάσσης βρισκόταν πότε στις ερήμους της Αφρικής και πότε στις ζούγκλες της Ασίας. Μαζί του πάντα η παρέα του, η Κατερίνα –πιστή συντρόφισσα γλυκιά και τρυφερή, αλλά μόνο αυτό– και ο Σπίθας, το αδιάκοπα πεινασμένο παιδί, που τρώει πολύ, σκέφτεται λίγο και ανάμεσα σε δυο γεύματα όπου καταβροχθίζει τα πάντα επιτελεί και κάποια ηρωική πράξη, κάποτε άθελά του ή χωρίς να το καταλαβαίνει.

Το ανάγνωσμα αυτό γραφόταν και κυκλοφορούσε κατά την περίοδο που σημειώθηκε η κορύφωση των προσπαθειών του κυπριακού ελληνισμού για την εθνική του αποκατάσταση καθώς και οι διάφορες οξύνσεις του Κυπριακού (αγώνας 1955 – 59, υποκινούμενη από την Άγκυρα ανταρσία του 1963, βομβαρδισμοί της Τηλλυρίας 1964) γι’ αυτό και υπάρχει αρκετή Κύπρος στις σελίδες του, ο Στέλιος Ανεμοδουράς γράφοντας για τους αντιναζιστικούς αγώνες της περιόδου της Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου  εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να αναφερθεί στην Κύπρο και να ενισχύσει εμμέσως τον αγώνα της. Είναι ενδεικτικό ότι μερικές από τις περιπέτειες του Μικρού Ήρωα εκυλίσσονται εξ ολοκλήρου στην Κύπρο. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο στέλιος Ανεμοδουράς σε συνέντευξή του, ανέφερε ότι σε ένα τεύχος του Μικρού Ήρωα:  «είχα βάλει το Γιώργο Θαλάσση να σώζει τον Ουίνστον Τσώρτσιλ και αυτός να ρωτάει: “Τι θέλεις να σου δώσω” και ο Γιώργος Θαλάσσης απαντάει: “Την Κύπρο” ενώ ο Σπίθας του έλεγε να ζητήσει φαγητό. Βέβαια, ο Σπίθας θα θυσιαζόταν για την Κύπρο αλλά το φαΐ, φαΐ! Πράγματι του έδωσε φαΐ, αν θυμάμαι καλά. »

Η αναδίφηση των 798 τευχών του Μικρού Ήρωος και ο εντοπισμός των καταγραφών που αναφέρονται στην Κύπρο και το αίτημα της εθνικής αποκατάστασής της θα προσφέρει σημαντικά στην ιστορική αυτογνωσία μας και θα καταδείξει την εμβέλεια του κυπριακού αγώνα και των επιδράσεων του ακόμη και σε έντυπα και λαϊκά αναγνώσματα πλατιάς κυκλοφορίας, καθώς και τον τρόπο που αυτά, στις σελίδες τους, αντιμετώπιζαν τις εξελίξεις στο νησί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο τεύχος αρ. 254 με τίτλο: Ο Δράκος της Κύπρου, περιγράφονται οι περιπέτειες του Μικρού Ήρωα στην Κύπρο (στην περιοχή Αμμοχώστου) για να αντιμετωπίσει τον Δράκο, τον σατανικό και σαδιστή Τούρκο πράκτορα, που δρα για την νίκη της χιτλερικής Γερμανίας προκαλώντας μεγάλη ζημιά στη συμμαχική υπόθεση. Όταν ο Μικρός Ήρωας συναντάται με τον Δράκο ακούει από τον Τούρκο πράκτορα και τα ακόλουθα. “Άκουσε καλά αυτό που θα σου πω: η Κύπρος δεν θα γίνει ελληνική όπως ονειρεύονται οι Έλληνες! Οι Γερμανοί θα κερδίσουν τον πόλεμο αυτό και τότε θα σφάξουμε όλους τους Έλληνες της Κύπρου και στη θέση τους θα φέρουμε Τούρκους από την Μικρά Ασία! Η Κύπρος θα γίνει τουρκική!”

Διαψεύστηκε στο πρώτο μέρος της δήλωσής του (για τον νικητή του πολέμου). Ο φιλοναζιστής Τούρκος πράκτορας όμως είναι απόλυτα προφητικός στο δεύτερο μέρος της για σφαγή των Ελλήνων και μεταφορά εποίκων από την Τουρκία. Με μια διαφορά: Αντί της ηττημένης χιτλερικής Γερμανίας την εθνοκάθαρση εναντίον των Ελλήνων της Κύπρου εκ μέρους της Τουρκίας την ενέκριναν και την ενίσχυσαν οι αγγλοαμερικανοί σύμμαχοι της Ελλάδας η οποία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου πολεμούσε στο πλευρό τους δίδοντας αφειδώλευτα το αίμα των παιδιών της για την επίτευξη της νίκης. Η αναλγησία των ισχυρών, ο κυνισμός των συμφερόντων σε όλο τους το μεγαλείο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: