9. .…ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΣΑΝ ΦΑΡΣΑ


Ο Κάρολος το είχε τονίσει με τον γνωστό σπινθηροβόλο και περιεκτικό του τρόπο. Την πρώτη φορά μπορεί να υπάρχει δραματική και τραγική συμπύκνωση μα όταν στην Ιστορία ένα γεγονός επαναληφθεί, τη δεύτερη φορά έχει τα χαρακτηριστικά της φάρσας, είναι κακέκτυπο που προκαλεί τη θυμηδία και τη χλεύη. Πριν προχωρήσουμε μια απαραίτητη διευκρίνιση γιατί πέρασε καιρός αρκετός για πολλούς. Λοιπόν όταν λέμε Κάρολος εννοούμε τον Καρλ Μαρξ, η παλιά μας παρέα.

Στο προκείμενο τώρα. Το Βερολίνο και η Λευκωσία χαρακτηρίζονταν ως οι δυο μοιρασμένες και διχοτομημένες πόλεις της Ευρώπης. Το «Τείχος» του Βερολίνου στην μια περίπτωση, η «Πράσινη Γραμμή» της Λευκωσίας στην άλλη. Όταν με την κατάρρευση του σοβιετικού στρατοπέδου οι πολίτες του ανατολικού Βερολίνου όρμησαν στο τείχος και το κατεδάφιζαν αποτελούσαν συγκλονιστικές εικόνες για την επερχόμενη αλλαγή, ήταν το τέλος μιας εποχής και η αρχή μιας καινούριας. Μετά την ενοποίηση του Βερολίνου επικράτησε η ευχή να ακολουθήσει το παράδειγμά του και η Λευκωσία, η τελευταία διχοτομημένη πόλη της Ευρώπης.

Με τις τελευταίες κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων, που εκδήλωναν αμφισβήτηση του Ντεκτάς (πρωτοφανές γεγονός για τα κατεχόμενα) και την υποστήριξή τους στο σχέδιο Ανάν, υπάρχει περίπτωση να δούμε στην Πράσινη Γραμμή παρόμοια γεγονότα όπως στο Βερολίνο του 1989. Παρ’ όλον ότι το ρωμαίικο αρέσκεται στις φιέστες και τις συναισθηματικές εξάρσεις και αντιμετωπίζει παρόμοια γεγονότα χωρίς κριτική διάθεση, με ρητορικές και άλλες εύκολες αναλύσεις, εν τούτοις είμαστε υποχρεωμένοι να τρυπήσουμε αυτό το προσδοκώμενο χρωματιστό μπαλόνι.

Λοιπόν ούτε ενοποίηση τύπου Βερολίνου θα σημειωθεί, ούτε οτιδήποτε άλλο. Θα πρόκειται απλώς για μια φάρσα.

Οι κάτοικοι του ανατολικού Βερολίνού όρμησαν στο Τείχος ζητώντας και διαδηλώνοντας να γίνουν ένα ενιαίο εκλογικό σώμα με τους υπόλοιπους Γερμανούς, κάθε ένας, Ανατολικογερμανός ή Δυτικογερμανός, θα ήταν και μία ψήφος. Οι Τουρκοκύπριοι θα ζητούν να αποτελούν ιδιαίτερο εκλογικό σώμα με υπερπρονόμια και ιδιαίτερη μεταχείριση, κάθε Τουρκοκύπριος θα διαθέτει 7 περίπου ψήφους ενώ κάθε Ελληνοκύπριος μία ψήφο. Με άλλα λόγια να δημιουργηθεί ένα ρατσιστικό καθεστώς και το 18% του πληθυσμού να εξισώνεται ταχυδακτυλουργικά με το 82%.

Οι κάτοικοι του Ανατολικού Βερολίνου όρμησαν εναντίον του τείχους με την διακήρυξη ότι θέλουν να ζουν σε μια ενιαία χώρα όπου ο καθείς θα μπορούσε να πάει σε οποιοδήποτε μέρος ήθελε, να εργαστεί ή να εγκατασταθεί. οπουδήποτε. Οι Τουρκοκύπριοι σ’ αυτό το σενάριο που επίκειται θα ορμήσουν προς τη γραμμή αντιπαράταξης για να δημιουργηθεί ένα καθεστώς στο οποίο τα σπίτια των συμπατριωτών τους Ελληνοκυπρίων θα παραμείνουν υπό την κατοχή τους (αναγνώριση με άλλα λόγια της ληστείας που έγινε το 74) και οι Έλληνες συμπατριώτες τους δεν θα δικαιούνται να εγκατασταθούν στον βορρά, στον τόπο γέννησης και καταγωγής τους (ή να πηγαίνουν εκεί  μόνο σαν τουρίστες, τρεις διανυκτερεύσεις την βδομάδα προβλέπει το αντιευρωπαϊκό έκτρωμα Ανάν).

Οι κάτοικοι του Ανατολικού Βερολίνου όρμησαν εναντίον του τείχους για να δημιουργήσουν μια νέα κοινότητα ισότητας και συνεργασίας με τους υπόλοιπους που ήταν από την άλλη πλευρά του τείχους, οι Τουρκοκύπριοι θα απαιτούν και θα κατοχυρώνουν προνόμια και δικαιώματα τα οποία θα στερούν από τους Ελληνοκύπριους συμπατριώτες τους.

Η τακτική των υπέρ του σχεδίου Ανάν Τουρκοκυπρίων είναι πολύ απλή και έξυπνη. Ζητούν να κερδίσουν και από τα δυο:  και από την ευρωπαϊκή ένταξη για την οποία εργάστηκαν παθιασμένοι και ακάματοι οι Ελληνοκύπριοι και ταυτόχρονα να διαθέτουν καταπιεστικά για την ελληνική πλειοψηφία υπερπρονόμια που τους δίδει   η ισχύς  της τουρκικής παρουσίας και υπεροπλίας. Γι’ αυτό και ζητούν να διαιωνιστούν τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε μια χώρα που θα γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτά για όσους δεν έχουν μάθει να απομακρύνονται από την ανάλυση του επιστημονικού λόγου στην κοινωνία και την πολιτική. Οι άλλοι ας παραμείνουν στην εποχή των μυθολογικών και προλογικών αναλύσεων,  των ψευδαισθήσεων και των ιδεολογημάτων, του παραμυθιού και του παραμυθιάσματος.

Φάρσα, λοιπόν, με την κυριολεξία της λέξης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: